Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mese beteg gyerekeknek

Szerző: Sződy Judit

2011. április 16.

Forrás: babaszoba.hu

Akinek mesélnek, és aki mesél, annak maga az együttlét öröme, az egymásra fordított figyelem és a történet ereje mind segít átjutni a nehézségen, vagy legalábbis örömmel megélni a pillanat varázsát.Ezt ismerte fel a K&H csapata, amikor a Gyógyvarázs program részévé tették a meseolvasó kisdoktorok tevékenységét. Középiskolás fiatalok mesélnek a kórházban fekvő gyerekeknek, kinek az ágya mellett személyre szólóan, másoknak közösen a társalgóban, könyvtárban. Április 19-én a Budai Középiskola diákjai önkénteskedtek a Heim Pál Gyermekkórházban. A program vezetője elmondta, hogy szándékosan nem hivatásos művészeket kértek föl a mesélésre, hiszen így maguk a gimnazisták is nyernek az ügyön: megtapasztalják, milyen érzés önkéntes munkát végezni, elesettekre, nehéz helyzetben lévőkre figyelni, időt szakítani.


-Nem volt nehéz rábeszélni a gyerekeket - mondja Koren Balázs, matematika tanár, osztályfőnök. - A programba 11-12-esek jelentkeztek, fiú, lányok vegyesen, az évfolyamnak már közel fele volt mesélni a kórházakban. Eddig három kórházban jártunk.
A kicsik az édesanyjukkal együtt gyűlnek a klubhelyiségbe, anya ölébe fészkelődve hallgatják a nagyok által rádiójáték-szerűen előadott Hapci királyt és a Ló Szerafin legyőzi önmagát című Lázár Ervin mesét. A közös mesélés alatt és után több diák ül a gégészeten és a gasztroenterológián a kisebb vagy ágyhoz kötött gyerekek mellett, ők inkább képeskönyvet visznek magukkal, itt felolvasás helyett sokszor beszélgetés folyik, a picik igényeit követve.
- Ma már a legtöbb gyerek a szülővel lehet a kórházban - mondja a tanár úr, - de így is nagyon jól esik nekik egy kis kitűntetett figyelem, egy érdekes mese, egy kis beszélgetés. Még jobb is, hogy a szülők biztonságos közelében ismerkedhetnek össze a mesélő diákokkal, így nem zavarja őket az újabb idegen, felhőtlenül tudják élvezni a mesét.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék