Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mérgezés

Szerző: Babaszoba.hu

2007. november 11.

Forrás: Kismama magazin

Sok csecsemő, kisgyerek mindent a szájába vesz, ami a keze ügyébe kerül, ezért teljesen egyértelmű, hogy minden veszélyt jelentő dolgot, például gyógyszert, mosószert, festéket, de még a szobanövényeket is tegyünk el olyan helyre, ahol nem férhet hozzá.

Gondoljunk arra is, hogy a kertben is megrághat mindenféle növényt, termést. Ha olyan szert evett meg, amelyről felmerülhet, hogy méreg, akkor vigyük a gyereket és a megevett szer maradékát a legközelebbi toxikológiai ügyeletre. Háziorvosunk, a gyermekorvosi ügyelet vagy a mentő tudja, hol van ilyen ügyelet, de készenlétben tarthatjuk a telefonszámot egyébként is.
>
Csak a szemnek!
Jó, ha tudjuk, hogy számos tavasszal virágzó növény mérgező. Tartsuk szemmel kisgyerekünket, nehogy egy-egy ilyen növényi részt elfogyasszon. A tünetek általában a megevett mennyiséggel arányosak: enyhébb esetben hányás, hasmenés, hasfájás jelentkezik, súlyosabb esetben légzési és szívpanaszok, keringési rendellenességek, idegrendszeri ártalmak léphetnek fel.
> - A virágok közül többek között a gyűszűvirág, a gyöngyvirág, az aranyeső és a nárcisz a legcsábítóbb: színesek, illatosak, de igen veszélyesek. A nárcisz és a hóvirág egyetlen hagymájának elfogyasztása is végzetes lehet. A gyöngyvirág minden része mérgező, még a vázájában lévő víz megivása is halált okozhat.
> - A színes bogyók és termések közül különösen a pirosak veszélyesek: a kisgyerek cseresznyének, ribizlinek hiszi, pedig ebben az évszakban a gyümölcsökön kívül egyetlen piros bogyó sem fogyasztható.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék