Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mentőket! Azonnal!

Szerző: Győrfi Viktória

2011. március 26.

Forrás: Kismama magazin

A legjobb elkerülni a bajt. Ezért összeállításunkban profi mentősök sorolják a leggyakoribb és legkockázatosabb helyzeteket, hogy nektek soha ne kelljen a 104-et hívnotok.

Egy tikkasztó nyári délután, fővárosunk egyik legforgalmasabb útján mezítlábas, pelenkás kislány készült áttotyogni. A kis pelenkás valami csoda folytán egyetlen karcolás nélkül megúszta a kalandot, mert a járókelők közül valaki időben észrevette, mire készül. Mint kiderült, a kislány egy hazánkban nyaraló francia család gyereke, aki a közös délutáni szunyókálásából ébredve nesztelenül kinyitotta az ajtót, kiosont, valahogy lejutott, majd egyszerűen kisétált az utcára. Ez a történet jól példázza, hogy gyerekeink sokkal találékonyabbak és ügyesebbek, mint azt gondolnánk, és így sokszor pillanatok alatt életveszélyes helyzetekbe sodorhatják magukat. Nekünk, szülőknek kellene ezt megakadályoznunk.

Ez itt a MOK, azaz a mentőorvosi kocsi, amelyben a gyerekorvos is eljut a kicsiket érő baleset helyszínére. A gyereksereg kíváncsian lesi a Vészhelyzetből már sokszor látott pillanatot


Szakemberek szerint megfelelő odafigyeléssel a balesetek nyolcvan százaléka megelőzhető lenne - ha mégis vészhelyzet adódik, a 104-es szám hívásával gyerekek ellátásra szakosodott mentőorvosoktól is segítséget kaphatunk.

Gyerekmentőzés
A Magyar Gyermekmentő Alapítvány 2005-ben kezdte meg működését Budapesten. Ma már Győrben és a nyári hónapokban a Balatonon is szolgálatban áll a mentőorvosi kocsi, más szóval a MOK. Különböző kórházak gyerekintenzíves szakembereivel dolgoznak, felszerelésük a kicsik méreteihez igazodik. A mentőorvosi kocsik személyautók, betegszállítást nem végeznek, feladatuk a gyerekek állapotának stabilizálása. Riasztás esetén az OMSZ (Országos Mentőszolgálat) a mentőautójával együtt küldi a kocsit a balesethez. A MOK napi 12 órás készültségben, reggel héttől este hétig működik.

Mikor kell mentőt hívni?
Ha a gyerek fullad, görcsöl, mérgezést szenvedett, magasból esett le (magasnak számít a test méretének másfélszerese vagy kétszerese), eszméletlen, erősen vérzik, tudatzavara van, aluszékony, agresszív (ön- és közveszélyes), újraélesztésre szorul, félrenyelt, vagy közlekedési balesetet szenvedett.
Nagyon fontos, hogy a 104 hívásakor a diszpécsernek, majd később a menőorvosnak pontos információt adj a történtekről, mivel az igazán súlyos balesetek sorsa az első 10-15 percben dől el.
Minden esetben az igazat mondd, még akkor is, ha tudod, hogy hibáztál!

Olyan nincs, hogy rossz ízű!

- Tapasztalataink szerint a gyerekek azt is megeszik vagy megisszák, aminek tényleg pocsék az íze. Egyszer mérgezéshez riasztottak. Az anyuka elmondása szerint hároméves kislánya megevett négy szál cigarettát. Kértük, mutassa meg a dobozt, de azt válaszolta, már kidobta, sőt a szemetet is levitte. Mivel ez nem tűnt teljesen hitelesnek, kételkedtünk abban, hogy valóban így történt-e, és szükséges-e a gyomormosás, hisz úgy véltük, nincs olyan gyerek, aki megenne bármit is, ami olyan rossz ízű és állagú, mint a cigaretta. A gyomormosás alkalmával kiderült, hogy ebben alaposan tévedtünk- mesél tapasztalatairól dr. Gesztes Éva mentőorvos, a Magyar Gyermekmentő Szolgálat igazgatója.
Erre figyelj!
Bármit is evett vagy ivott a gyerek, ami számára mérgező lehet, semmiképp se dobd ki a dobozát! A feltüntetett összetétel nélkülözhetetlen információ. Mondd el, miből mennyit ivott, evett, vagy ha nem láttad, de körülbelül tudod, mennyi volt előtte az üvegben, akkor azt is közöld az orvossal! A gyógyszereket tartsd elzárva! Nem elég, ha a fenti polcokra pakolod, mert a számodra elérhetetlennek tűnő magasság sem akadály egy örökmozgónak.

Amire lázcsillapításnál figyelj
- A szülők igen kis százaléka tud hatékonyan lázat csillapítani. A gyógyszer beadása után, ha a láz nem megy lejjebb, a hűtőfürdő vagy hideg törülközős borogatás helyett inkább újabb adagot adnak anélkül, hogy az ismétlés előtt kivárnák a szükséges négy-hat órát. Volt olyan esetünk, amikor egy pár hónapos, influenzás babát emiatt gyógyszermérgezéssel szállítottunk kórházba - figyelmeztet dr. Gesztes Éva.


Forró!

- Sajnos a Bethesda Gyermekkórház égési osztályát is igen sűrűn látogatjuk. Előfordult olyan eset, amikor a szülők úgy eresztették a fürdővizet, hogy először forró vízzel engedték tele a kádat, majd utána hűtötték le a megfelelő hőmérsékletre. Kislányuk azonban csak azt látta, hogy már majdnem tele a kád, és úgy gondolta, bemászik a vízbe, még mielőtt a szülők a hideget is hozzáengedték volna. A forró víz csúnya sebesüléseket okozott a kislány testének jelentős hányadán - idézi fel a szörnyű esetet a doktornő.
Erre figyelj!
A hideg és meleg vizet egyszerre engedd a kádba! Úgy állítsd be a forró víz hőmérsékletét (legfeljebb 40-45 fok lehet), hogy ha gyereked fürdés közben kinyitná a csapot, ne forrázza le magát vele!
A forró tea, kávé és leves se legyen elérhető közelségében, mert egy óvatlan pillanatban magára ránthatja. Ha főzöl, és ki kell menned a konyhából, semmiképp se hagyd a csemetét felügyelet nélkül a tűzhely közelében! Tedd be a kiságyba, vagy zárd be a konyhaajtót!

Kutya-gyerek

Dr. Gesztes Éva találkozott már olyan esettel is, amikor a család kedvenc kutyája gyakorlatilag megskalpolta a gyerek fejét, és a kórházba szállítás után vissza kellett varrni a fejbőrt.
Erre figyelj!
Soha ne hagyd egyedül a gyereket a kutyával, még akkor se, ha a házi kedvenc ártalmatlan, szelíd, és "még soha senkit nem bántott"! Előfordulhat, hogy a kicsi olyan mozdulatokkal nyúl a kutya felé, amelyre reagálva az állat ösztönösen védekezni fog.

Amire nem is gondolnál a kertben
A kerti tó éles kövei a legkülönbözőbb sérüléseket okozhatják, míg a víz, legyen az bármilyen kevés is, fulladáshoz vezethet.
Esőzések után, ha kimentek a kertbe, nézz körül a fűben, nem találsz-e gombákat! Ezek a kedves, kalapos élőlények halálos veszélyt jelenthetnek.
- Nyáron érkezett olyan riasztás, amikor egy kisfiú a vízzel teleengedett medencét letakaró fóliába gabalyodott bele, majd avval együtt süllyedt el, és majdnem megfulladt. Valószínűleg a labdájáért mászhatott rá a fóliára, de a rögzítés engedett. A kisfiú szerencsére életben maradt, de sokkos állapotban szállítottuk kórházba - idézi fel a doktornő.

Hőguta az autóban
- Előfordult már, hogy a rendőrség riasztotta a mentőket, mert kocsiba zárt, alvó gyereket találtak. Mi hívtuk a tűzoltókat, akik feltörték az autót, így tudtuk kiszedni a kicsit, aki hőgutát kapott, és majdnem kiszáradt. A szülők ilyenkor kivétel nélkül arra hivatkoznak, hogy olyan békésen aludt, és nem volt szívük felébreszteni, amíg beszaladtak a boltba - folytatja Gesztes doktornő.
Erre figyelj!
Sose hagyd egyedül a gyereket az autóban! Ha nem is kap hőgutát, de felébredhet, és rettentően megijedhet, ha nem talál ott, valamint rosszabb esetben kinyitja a kocsiajtót, kiszáll, és a keresésedre indul.

Magasból esett

- Tévhit, hogy a pár hónapos csemetét az etetőszékben lehet hagyni! Számos esetünk bizonyítja, hogy a baba hintáztatta magát az etetőszékben, aztán felborult. Csont- és koponyatörések bizonyítják az eszköz veszélyességét.
- Sajnos arra is láttunk már példát, hogy a pelenkázóról leguruló gyerek agyrázkódást kapott, ami rosszabb esetben agyvérzés is lehetett volna. Nem hagyták magára, csak közben édesanyja a popsikenőcsért nyúlt, ő pedig letornázta magát a földre. Abban a pillanatban úgy tűnt, semmi baja, de másnap láthatóan szédelgett, aluszékonnyá vált és hányni kezdett - mondja a doktornő.
Erre figyelj!
Ha a gyerek az esés után nem kel föl magától, azonnal hívd a mentőket! Rendkívül fontos, hogy ne mozdítsd, ne vedd fel, ne szorítsd magadhoz, mint ahogy azt szíved szerint és ösztönösen tennéd, mert még komolyabb sérüléseket okozhatsz vele! Ha nagyon pici a baba, és te nem tudod megítélni állapota súlyosságát, inkább hívd a mentőket!

Csak gyerekülésben!
- Közlekedési baleseteknél három főbb oka van a sérülésüknek. Az egyik, amikor nem kötik be őket a szülők, mert "csak" az oviba vagy a bölcsibe mennek. Az ilyen pár perces autózások alkalmával bekövetkező balesetek rendkívül súlyosak, nemegyszer halálos kimenetelűek. A másik az, amikor egyáltalán nem használnak gyerekülést, a harmadik pedig amikor használnak, de rosszat.
Erre figyelj!
Olyan gyereküléseket szerezz be, amely isofix rendszerű, és oldalsó fejvédője is van.

Ne próbálj meg idegen tárgyat kihúzni!
- Mentők és tűzoltók is kellettek ahhoz, hogy meg tudjunk menteni egy ötéves kisfiút, aki a testvérével fogócskázott, és kerítést mászott. Amikor kiérkeztünk, azt láttuk, hogy a gyerek gyakorlatilag karóba húzta magát a kerítésen. Mivel a műtőn kívül tilos bármilyen tárgyat is eltávolítani a testből, legyen az akármekkora is, így a tűzoltóknak a gyerek két oldalán kellett levágniuk a kerítést, hogy azzal együtt szállíthassuk kórházba. Ettől a rendhagyó esettől eltekintve leggyakrabban a lakáson belüli üvegajtó egy-egy darabja okoz sérülést.
Erre figyelj!
Semmi esetre se próbáld meg kihúzni a szilánkot, mert még erősebb vérzést okozhatsz vele. A kórházban az orvosok majd a megfelelő eszközök és szakértelem birtokában eltávolítják. Megelőzésképpen ragassz biztonsági fóliát az üvegekre, így nem fordulhat elő hasonló baleset.

Délutáni alvásból fulladás
- Nagyon szomorú esetünk volt, amikor egy nyolc hónapos kislány délutáni alvás közben fulladt meg. Édesanyja a franciaágyon szoptatta, és a baba elaludt evés közben. Nem akarta felébreszteni, hogy berakja a kiságyba, így hát hagyta, hadd aludjon ott tovább. Takarókkal barikádozta el, hogy le ne essen, de a párnákat nem pakolta el a gyerek közeléből, és ő ezektől fulladt meg. Fulladás esetén öt percen belül meg kell kezdeni az újraélesztést, de mivel az édesanya nem ismerte ennek módját, mire mi kiértünk, a kislány meghalt. - Ha a szülők nem is hibáznak, bölcsőhalál akkor is előfordulhat, többnyire a baba két és tizenegy hónapos kora között. Ilyenkor egyszerűen leáll a légzés. Javasoljuk a szülőknek, hogy végezzenek el elsősegély-tanfolyamot, hogy adott esetben megmenthessék gyerekük életét! - javasolja dr. Gesztes Éva.


Tanulj, hogy segíthess!

A Magyar Gyermekmentő Alapítványmunkatársai ingyenes elsősegély-tanfolyamokat szerveznek, ahol baleset-megelőzésre és elsősegélynyújtásra tanítják a szülőket, leendő szülőket, nagyszülőket, bébiszittereket és védőnőket.
A tanfolyamok helyét és idejét megtalálod honlapjukon az oktatás menüpontalatt.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék