Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mennyire veszélyes a lázgörcs?

Szerző: Babaszoba.hu

2017. október 1. | Frissítve: 2021. augusztus 28.

Forrás: HáziPatika.com

A lázgörcs ugyan általában a láz emelkedésének időszakában alakul ki, de nem maga a láz, hanem valamilyen, a hátérben húzódó fertőzés vagy gyulladás okozza. Mégis mikor válik veszélyessé?

Mennyire veszélyes a lázgörcs?

A lázgörcs olyan tüneteket produkál, ami ijesztő lehet. Gyerekeknél 3 hónapos és 5 éves kor között alakul ki elsősorban. Lázgörcs akkor alakul ki, amikor a gyerek belázasodik, de a háttérben valamilyen gyulladás vagy fertőzés áll. Ha lázgörcs lép fel és a tünetek enyhülnek, akkor is ajánlatos orvoshoz vinni a gyermeket.
Az lázgörcs tünetei valóban meglehetősen ijesztőek: a gyermek légzése nehezített lesz, hörgő, feszülnek az izmai, végtagrángások is kísérhetik. Hányinger, hányás, nyaki merevség is előfordulhat. Nagyon fontos, hogy fektessük oldalra a gyereket, hogy a légutak szabadok maradhassanak. A tünetek 4-5 percen belül enyhülnek, a gyerek fáradt lesz, kábult és elalszik. Azért kell orvossal beszélni és jelezni a tüneteket, hogy biztosan kizárhasson más betegséget, elsősorban agyhártyagyulladást és agyvelőgyulladást, ezek a betegséget is okozhatnak lázgörcsöt.
Ha a roham nem enyhül 10 percen belül sem, vagy súlyos hányás kíséri, esetleg légzésleállás, akkor ne késlekedjünk, azonnal hívjunk mentőt.
A lázgörcs nem okoz sem szövődményeket, sem fejlődési rendellenességet, de kutatások szerint a lázgörccsel küzdő gyerekeknél 1-2 százalékkal nő az epilepszia kialakulásának az esélye. A legnagyobb veszély mégis az, ha a lázgörcs mögött más betegségek állnak.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Tejtartalmú bébiétel a babának?! (X)

A tejszármazékot tartalmazó bébiéteket, babadesszerteket bizalmatlanul fogadják a szülők. Természetesen laktózintolerancia vagy tehéntejfehérje-allergia esetén ezeket az ételeket kerülni kell.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék