Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mennyire kell ügyelni a tisztaságra?

Szerző: Babaszoba.hu

2014. június 30. | Frissítve: 2016. szeptember 21.

Forrás: Kismama magazin

Mindent megfog, szájába vesz, négykézláb mászik - nem mindegy, mi kerül a szervezetébe. A fertőző, betegségforrást jelentő kórokozók nem mindig a látható kosszal járnak együtt.


Baj, ha piszkos a gyerek?

Csak egy kis piszok

Az első év során kialakul bizonyos védettség az "ismerős bacikkal", a lakásban és a közeli családtagok szervezetében élő mikroorganizmusokkal szemben. A lakásban tehát elegendő környezetbarát, természetes tisztítószerekkel, például ecettel, citromsavval, szódabikarbónával takarítanod. Kerüld az erős "csíramentesítő" vegyszereket, a belőlük kipárolgó, egészségre káros anyagok koncentrációja ugyanis éppen a padlóhoz közel, a gyerek magasságában jelentős.
Nem baj, ha szaladgál néhány porcica a padlón, de a padlószőnyegben, ágyban, párnákban megtelepedett poratka ürüléke súlyos légúti allergiát okozhat. Ez ellen nem gyakori takarítással, hanem a telephelyük megszüntetésével védekezhetsz eredményesen.

Láthatatlan kórokozók

Hasmenést okozó bacilusok forrása lehet a szemetes, illetve a mellé esett hulladék, az elégtelenül elmosott vágódeszka, a ritkán cserélt mosogatószivacs. Különösen melegben néhány óra alatt is elszaporodnak a kórokozók, ezért a konyhában fokozottan figyelj, mit vesz fel a földről, mit szopogat a kisgyerek.
Az előszoba padlója és az itt levetett utcai cipők akár kutyaürülékből származó csírasejteket is rejthetnek, ezért ez nem lehet a gyerkőc játékterepe. Kérd meg az ismerősöket is, hogy cseréljék le az utcai cipőjüket. Miután hazaérkeztetek, mossatok kezet, hogy megszabaduljatok a tömegközlekedésből, vásárlásból hazahozott kórokozóktól.

Baj, ha homok került a szájába, szemébe?

Nem a homok, hanem az abban megbúvó állati ürülékből származó féreg, penészgomba, bacilus jelent súlyos veszélyforrást. Homokozás, kertészkedés után szigorúan kézmosás következik, játszótérre vigyetek magatokkal kéztörlő kendőt. Nem lehet kizárni, hogy a kisgyerek felvegyen botot, kavicsot, ezért séta közben, tízórai rágcsálása előtt is töröld meg a kezét.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék