Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mennyire kell óvni a gyereket télen?Az orvos válaszol

Szerző: Babaszoba.hu

2016. december 19.

Forrás: babaszoba.hu

Sok szülőben merül fel a kérdés, hogy mivel tesz jót a hideg időben, ha megpróbálja megóvni a gyereket a rossz időtől, a betegségektől, vagy ha ugyanúgy kiviszi a szabad levegőre bármilyen is legyen az idő. Dr. Lengyel Boglárka ad tanácsot.

Tisztelt Doktornő!
Sokszor mondják, hogy a gyerek csak betegebb lesz, ha a széltől is óvjuk. Van ebben igazság, doktornő? Mennyire kell óvni a gyereket ilyenkor télen? Nem lehet, hogy csak ártunk ezzel?
Dénes
Kedves Dénes!
Van a higiénia hipotézis, amely szerint, ha túlzottan fertőtlenítjük a gyerek környezetét, akkor hajlamosítjuk az allergiás betegségek kialakulására. Kell az a bizonyos mennyiségű "kosz", vagyis találkoznia kell kórokozókkal a gyereknek ahhoz, hogy az immunrendszere a megfelelő mennyiségű ellenanyag képzését elvégezze.

A széltől is óvjam?

Ha egy gyerek mindig beteg, vagyis szinte egyik betegségből a másukba esik, az egy bizonyos életkorban szinte természetes. Ez az ovis, esetleg kisiskolás kor eleje. Később már lényegesen ritkábban fordulnak elő a szokványos légúti, hányós-hasmenős, és fertőző - bárányhimlő, skarlát - betegségek.
De mi is az a "széltől is óvni"?
Hideg télen is lehet sétálni, túrázni, korcsolyázni vinni megfelelően felöltöztetve a gyereket. Nyárban lehet pocsolyában dagonyázni. Lehet esőben bőrig ázni. De a lehűlést kerülni kell, és az átázás után jó lesz mihamarabb száraz ruhára cserélni a nedveset.
Hazatéréskor pedig megtanítani a gyerkőcöt kezet mosni. Nem kell fertőtlenítő kézmosó. Csak egyszerű szappan, meleg víz.
Dr. Lengyel Boglárka gyermekorvos

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék