Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mennyi gyerektartást szokás fizetni?

Szerző: Babaszoba.hu

2017. szeptember 14.

Forrás: divany.hu

Fontos lenne, ha a válások zökkenőmentesek lennének, ha a felnőttek valóban felelősen tudnának dönteni és válás után is jól tudnának együttműködni, a gyerekek érdekében. Ebbe beletartoznak az anyagiak is.

Mennyi gyerektartást szokás fizetni?

Egy válás sohasem nagy öröm, sok szempontból megterhelő gyereknek felnőttnek egyaránt, még akkor is, ha viszonylag kulturáltan sikerül válni a feleknek. A divany.hu most a válás pénzügyi részének járt utána, mármint a gyermektartásdíjnak, dr. Huszár Zita ügyvéd segítségével.
A kiindulópont nyilván az, vagyis annak kéne lennie, hogy a gyerekkel kapcsolatos kötelezettségek a válás után is egyaránt mind a két szülőre vonatkoznak. Ráadásul a jog szerint ha a gyermek kiskorú vagy ha nagykorú, de még nem 20 éves és középiskolába jár, akkor a szülei kötelesek eltartani őt. Ergo a gyerek az első.
A gyakorlat szerint az a szülő, aki gyerektartást fizet, tehát aki a különélő szülő, a jövedelmének 15-25 százalékát fizeti tartásdíjként. Az átlag a 20 százalék szokott lenni. Persze ezt befolyásolja sok tényező, például az is, hogy hány gyereke van a különélő szülőnek, hiszen a fizetésének mindenképpen legfeljebb a felét kell gyermektartásdíjra fordítania.
Az ügyvéd szerint a havi 40-50 ezer forintos tartásdíj már fedezi a gyermek szükségleteit. Egyébként felső határa is van a tartásdíjnak, ez jelenleg kb. 100 ezer forint, ennél nagyobb összegre nem szoktak senkit kötelezni.
Az ügyvéd arra is felhívja a figyelmet, hogy a szülőknek nem azonos összeggel kell a gyerek tartásához hozzájárulniuk, hanem jövedelmeik arányában.
Egyébként az ügyvéd elmondása szerint egyáltalán nem ritka a 100 ezer forintnál jóval magasabb összeg sem, amivel a különélő szülő megtámogatja havonta a gyerekét.
Közös megegyezéssel a felek gyakran választják azt, hogy a különélő szülő nem tartásdíjat fizet, hanem egy jelentősebb vagyontárgyat vagy egyszeri nagyobb pénzösszeget ad. Ezt a megoldást a szükség vagy a célszerűség hozza általában.
Ha a bírósági megállapítás ellenére a szülő nem fizet és nem is lehet letiltani a fizetéséből az összeget, akkor a végrehajtás a következő lépés. Ha a különélő szülőnek van jövedelme, akkor ez eredményre szokott vezetni. Speciális élethelyzetben akár az állam is megelőlegezheti a tartásdíjat és a különélő szülőn azt behajthatja.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Üdvözlünk a kisgyermekkorban! (X)

Az utóbbi időben rengeteg "első" alkalmat ünnepeltetek. Az első lépések, az első szavak, az első önálló kanál használat és a babád első születésnapja. Gratulálunk - egyéves korban a babád hivatalosan már kisgyermek!

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék