Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Melyik országban a legkövérebbek a gyerekek?

Szerző: Babaszoba.hu

2018. május 29.

Forrás: MedicalOnline

Az ENSZ 38 országban 250 ezer kisgyerek súlyát és táplálkozási szokásait vizsgálta. Nem a magyar gyerekek a legkövérebbek, de túl büszkék nem lehetünk.

Melyik országban a legkövérebbek a gyerekek?
Az ENSZ egyik programja (Childhood Obesity Surveillance Initiative) 2008 óta követi nyomon a gyerekkori elhízást, most tette közzé az európai térségre vonatkozó adatait. Összesen 53 államot felölelő térség 38 országában mintegy 250 ezer 6-9 éves gyermek súlyát mérték meg és táplálkozási szokásaikat vizsgálták.
A legkövérebb gyerekek a dél-európai országokban vannak, Spanyolországban Cipruson, Olaszországban és Görögországban, Cipruson pl. a gyerekek 43 százaléka túlsúlyos vagy elhízott.
A legkevésbé elhízottok a dán, a kazah, a tádzsik és a türkmén gyerekek. A magyar gyerekek a középmezőnyben vannak: a 6-9 éves fiúknak és lányoknak is a 28 százaléka túlsúlyos vagy elhízott.
Joao Breda, a WHO európai irodájából a Bécsben zajló európai kongresszuson az adatokat ismertetve elmondta, hogy a magas arányok ellenére a dél-európai országokban sikerült csökkenést elérni az elhízott gyermekek arányában az előző mérések óta. Breda szerint a dél-európai gyerekek kevés zöldséget és gyümölcsöt esznek, sok cukrozott üdítőitalt és más édesített italt, valamint édességet fogyasztanak, sokat nassolnak, és alig mozognak.
Kapcsolódó cikkeink gyermekkori elhízás témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék