Kisgyerek

Megnyugtató mondatok, melyek segíthetnek, ha a gyermeked fél a sötétben

Nem ritka, hogy egy kisgyermek fél a sötétben. Amikor a gyermek kicsi, a határ a fantáziavilág és a valóság között elmosódott lehet, és képzelhet ijesztő dolgokat a szobába.
2020. Október 30.
Megnyugtató mondatok, melyek segíthetnek, ha a gyermeked fél a sötétben (Fotó: Getty Images)

Ahogy pedig idősebb lesz, egyre több ijesztő dolognak lehet kitéve, a könyvek, mesék szereplőitől kezdve, később pedig valóságosabb ijesztő dolgokról is tudomást szerezhet – például észreveheti, hogy szorosabban fogod a kezét, ha egy autó száguld el mellettetek, vagy hallja, ahogy a hírekről beszélsz a szomszédoddal, amelyben egy betörésről volt szó.

Szülőként nem az a feladatod, hogy minden kockázatot és veszélyforrást eltávolíts, és ezt nem is lehetne megtenni. Helyette fontos, hogy válaszold meg a kérdéseit, és megnyugvást nyújts neki. A Mother.ly összegyűjtött néhány mondatot egy megnyugtató beszélgetéshez, amelyek segíthetnek, ha a te gyermeked is fél a sötétben.

“Bátor vagy!”

A kutatások szerint a pozitív megerősítések arra késztetik az agyunkat, hogy másképp gondolkodjunk, és elkezdjük elhinni az adott dolgot. Ha a kisgyermek fél, ösztönözni kell, hogy higgyen abban, hogy bátor, és tudja kezelni a félelmeit.

“Vigyázok rád – ez a feladatom.”

Bár szülőként számodra természetes, hogy a feladataid első helyén az áll, hogy megvédd a gyermekedet, néha szüksége van rá a gyermeknek, hogy ezt elmondd neki is. Nyugtasd meg rendszeresen, hogy a feladatod, hogy biztonságban legyen, és nagyon komolyan is veszed ezt.

“Hogyan segíthetek, hogy biztonságban érezd magad?”

Lehet, hogy a gyermekedet zavarja, hogy teljesen becsukod az ajtaját, vagy esetleg szüksége lenne egy éjszakai fényre, vagy bármi egyébre, amitől biztonságban érzi magát. Hallgasd meg a félelmeit, és közösen dolgozzatok ki egy megoldást.

“Lélegezzünk!”

A félelem fizikailag is hatással van a szervezetre, megnő a pulzusszám, a légzés pedig lerövidül. Tanítsd meg felismerni a gyermekedet, mikor kerül ebbe az állapotba, majd ösztönözd, hogy vegyen lassú, mély lélegzeteket, hogy ezzel is megnyugtathassa magát.

“Nyomozzuk ki!”

Ha a gyermek valamilyen képzelt dologtól fél, mint a szörnyek a szekrényben, az ágy alatt, akkor kutasd át ezeket vele közösen. Ne utasítsd el a félelmeit, segíts inkább bizonyítékot gyűjteni arra, hogy biztonságban van.

“Ez nagyon ijesztően hangzik. Tudsz még mesélni erről?”

Néha a gyermek félelmetes dolgoknak van kitéve, de akár változtathatsz is a történeten. Például, ha az esti mesében, amit rendszeresen olvastok, van valamilyen nagyon ijesztő rész a számára, meséld kicsit másképp a történetet.

“Igazad van, a sötétség ijesztő.”

Még akkor is, ha számodra butaságnak tűnhet valamilyen félelem, a gyermeked számára nagyon valóságos lehet. Ezért ezeket az érzéseket jobb érvényesíteni, elmondani neki, hogy rendben van, ha valamit érez/gondol.

“Ölelj meg!”

A fizikai kontaktus megnyugtatja a szervezetet, és segíti a relaxációt is. Ahelyett, hogy hagynád eluralkodni a frusztrációt a lefekvési teendők során, öleld inkább meg, és próbáld megnyugtatni a gyermekedet, és saját magadat.

“Mindent hallok.”

Nyugtasd meg a gyermekedet, hogy ha zajt hallasz éjszaka, vagy ő szól, azt is meg fogod hallani, és felébredsz hozzá.

“Alig várom, hogy reggel találkozzunk!”

A kisgyerekek nagyon a jelenben tudnak élni, de néha eluralkodik rajtuk a félelem. Ha ez így történik a gyermekeddel, ösztönözd arra, hogy a jövőre összpontosítson – például beszéljen arról, mit eszik majd reggelire, milyen jó lesz a reggeli beszélgetés, ölelés.