Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Meglepő tételek a kormány családtámogatási számaiban

Szerző: Babaszoba.hu

2019. július 30.

Forrás: 24.hu

A családok támogatásának büdzséjeként emlegeti a kormány a 2020-as költségvetést, középpontjában a családvédelmi akciótervvel. A Népszava meglepő tételeket talált a családtámogatásként címkézett számokban.

Meglepő tételek a kormány családtámogatási számaiban
A kormány csak úgy emlegeti a 2020-as költségvetést, mint a családok támogatásának büdzséje, e szerint jövőre 2227 milliárd forint jut családtámogatásokkal kapcsolatos kiadásokra. A Népszava megnézte, hogy jött ki az a szép nagy szám, amit a kormány kommunikál, azaz az összes kiadás 10 százalékát kitevő, családtámogatásként címkézett tétel.
A 2227 milliárd forintba beszámították a nők 40 nyugdíját (285,9 milliárd forint). A nyugdíj-kiadásokat eddig egyik kormány sem számította be a családtámogatások közé, hiszen biztosítási alapon jár, nem pedig szociális vagy társadalmi helyzet alapján. Szintén beleszámították a haláladó vagyis az örökösödési illeték 2008-as eltörlését.
A négygyermekes anyák szja-mentességét, ami a jövő évtől lesz elérhető szintén beleszámították. A Népszava szerint vitatható ez is, mivel kezdettben többen lesznek a kedvezményezettek között azok a nők, akik felnőtt gyermekeik után kapják meg az adókedvezményt. Ebben az esetben ez nem klasszikus családtámogatás.
A kormány a családpolitikai célú kiadások között számolta el a Nemzeti Eszközkezelő Program keretében az államhoz került ingatlanokkal kapcsolatos kiadásokat, az Erzsébet-táborok, a Családbarát Ország Nonprofit Kft. vagy épp a Kopp Mária Intézet működésének támogatását is, csakúgy, mint - 201 milliárd forint értékben - óvodai és bölcsődei állami támogatásokat, illetve a bölcsődei gondozók béremelését is - idézi a Népszavát a 24.hu.
A családi adó- és járulékkedvezmény (385 milliárd forint), és a családi pótlék (305 milliárd forint) is beszámításba került. A családvédelmi intézkedésekre összesen 146 milliárd forinttal számoltak jövőre. Így jött ki a 2227 milliárdos végösszeg.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék