Kisgyerek

Megfázott a gyerek – Hogyan enyhíthetem a tüneteket?

Soha nem lesznek annyiszor betegek a kicsik, mint életük első néhány évében. De amíg megerősödik az immunrendszerük, mit tehetünk mi, szülők, hogy megelőzzük, és ha már megtörtént a baj, enyhítsük a tüneteket.
2016. Október 18.

Hogyan kapja el?

Több mint 100 különböző nátha vírus létezik és további 90 képes még megfázásos tüneteket produkálni. Ez pedig elég sok ahhoz, hogy az éretlen immunrendszerrel rendelkező totyogók ne tudjanak megbirkózni mindegyikkel. Ezek a vírusok cseppfertőzéssel terjednek, így mikor egy beteg ember tüsszent vagy köhög, szétszóródnak a levegőben. Majd szépen megtelepszenek a játékokon, vagy akár az étkezőasztalon is.

Amikor a baba megérinti a fertőzött tárgyakat, majd a szájába veszi a kezét (amit ugye meglehetősen gyakran tesz ebben az időszakban), máris megvan a baj. Persze, a legtöbbször a kicsik a bölcsiben vagy az oviban szerzik be a nemkívánatos vírusokat, esetleg a nagyobb testvértől kapják el, amit pedig sajnos – minden igyekezetünk ellenére – szinte lehetetlen kivédeni.

Mik a tünetek?

A gyereknél, miután megfertőződött 1-3 nap múlva kezdenek jelentkezni a tünetek. Ezek a következők lehetnek:

– eldugult orr

– orrfolyás (kezdetben átlátszó, majd sárga vagy zöld színűvé változik)

– tüsszögés

köhögés

– nyűgösség

– fáradékonyság

– csökkent étvágy

– alvási gondok

– láz

hányás, hasmenés

Normális esetben legkésőbb 7-10 napon belül el kell, hogy múljanak ezek a tünetek.

Mit tegyünk?

Általában semmilyen különlegesebb kezelésre nincs szükség, hiszen a megfázás néhány napon belül magától elmúlik. Antibiotikum adására semmi szükség, hiszen az csak a baktériumokat pusztítja el, miközben a náthát vírus okozza.

A gyógyszertárban kapható különböző gyógyszereket is jobb, ha mellőzzük, ezek ugyanis nem elég hatékonyak 6 éves kor alatt, ellenben rengeteg mellékhatásuk van, amik akár veszélyesek is lehetnek ilyen pici gyerekeknél. Amerikában például az Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal 4 éves kor alatt ezeknek a használatát egyáltalán nem javasolja.

Lázcsillapításra alkalmazhatunk 6 hónapos kor alatt paracetamol tartalmú lázcsillapítót, 6 hónapos kor felett pedig ibuprofent is. Mindig olvassuk el figyelmesen a készítményhez mellékelt leírást, hogy biztosan a megfelelő mennyiséget adjuk a gyermekünknek.

Aszpirin tartalmú gyógyszereket soha ne adjunk 12 éves kor alatti gyerekeknek (egyes kutatók szerint 18 év alattiaknak se), ugyanis ebben a korban valószínűbb az életveszélyes Reye-szindróma kialakulása, melynek esélyét az aszpirin hatóanyaga nagyon megnöveli.

De akkor mégis mit tehetünk még? A legjobb, ha hagyjuk a kicsit minél többet pihenni, emellett pedig az alábbi természetes módszerekkel próbáljuk enyhíteni a kellemetlen tüneteket:

Adjunk minél több folyadékot a picinek!

Ha még szoptatunk, ilyenkor rakjuk mellre a babát a szokásosnál is gyakrabban. Ha a kicsi elmúlt 6 hónapos, egy kis vízzel is megkínálhatjuk. A megnövelt folyadékbevitel segít gyorsabban kipucolni a vírusokat, megelőzi a dehidratációt, és a baba száj- és orrnyálkahártyáját is hidratáltan tartja.

Használjunk tengervizes orrspray-t és orrszívót!

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni a porszívóhoz csatlakoztatható orrszi-porszit, amit nem véletlenül imádnak az anyukák. Amíg a gyerek nem tudja kifújni az orrát, a világ leghasznosabb dolga, hiszen elkerülhetőek vele a különböző szövődmények (fül-, arcüreg- és tüdőgyulladás), a baba pedig végre fellélegezhet.

Használat előtt azonban érdemes tengervizes orrspray-vel kicsit fellazítani a váladékot. Néhány perc várakozás után indíthatjuk is a porszívót. Először az egyik, majd a másik orrjáratba helyezzük az orrszi-porszi fejét, kicsit befele, lefele irányítva azt. Használjuk naponta többször is.

Elő a párásítót!

A hideg párásító megnöveli a lakás levegőjének páratartalmát, így a baba orrnyálkahártyáját is nedvesen tartja. Minden egyes használat után tisztítsuk meg a készüléket, hiszen ha gombák és bacik telepednek meg benne, akkor többet ártunk vele, mint amennyit használunk.

Hogyan előzzük meg a náthát?

Sajnos teljesen kivédeni nem lehet, de a kialakulásának esélyét csökkenthetjük, ha betartjuk az alábbi javaslatokat:

– Beteg látogatót ne fogadjunk

– Ne menjünk tömegbe, főleg az influenzaszezon kellős közepén

– Mossunk gyakran kezet. Ha valaki más szeretné megfogni a babát, ő is alaposan mosson kezet előtte

– Gyakran tisztítsuk a baba játékait – erre a szappanos meleg víz tökéletes

– A baba poharát, étkészletét, tányérját és törölközőit senki más ne használja

– Tanítsuk meg a nagyobb gyerekeket, hogy zsebkendőbe tüsszentsenek

– Ne hagyjuk, hogy bárki cigarettázzon a gyerekünk közelében. A cigifüst ugyanis gyengíti az immunrendszert, így nagyobb eséllyel kap el bármit a baba.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha valóban csak egy megfázásról van szó, a gyermekünk pedig elmúlt 3 hónapos, akkor nem szükséges azonnal hívni az orvost. Ha viszont 3 hónaposnál fiatalabb a babánk, a legjobb, ha már a tünetek jelentkezésekor felkeressük, különösen ha láza is van. Egy náthának tűnő semmiség is jelezhet ugyanis sokkal komolyabb betegséget, akár tüdő- vagy fülgyulladást is. Mi is megnyugodhatunk, ha ezeket kizárhatjuk egy orvosi vizsgálat során.

Teljesen mindegy, mennyi idős a gyermekünk, ha a következő tünetek valamelyikét tapasztaljuk, azonnal hívjuk az orvost:

-3 hónapos baba esetén 38 fok feletti, 6 hónapos korig 39 fok feletti láz

– légzési nehézségek

– a baba egyáltalán nem akar enni vagy inni

– kiszáradás jelei (száraz száj, vagy a szokásosnál kevesebb pisis pelenka)

– szokatlan aluszékonyság

Abban az esetben is forduljunk orvoshoz, ha a gyerek tünetei nagyjából egy hét után sem enyhülnek, esetleg még tovább erősödnek.