Kisgyerek

Megerősítették: a koronavírus Kawasaki-szindrómát okozhat gyerekeknél

Gyulladásos betegség alakulhat ki a koronavírus miatt azoknál a gyerekeknél is, akiknél nem tudták kimutatni közvetlenül a COVID-19 jelenlétét.
2020. Június 09.
Negatív COVID-19 teszt ellenére Kawasaki-szerű szindróma alakulhat ki gyerekeknél (fotó: Getty Images)

Európában és az USA-ban is több olyan esetet jelentettek, amikor ritka, gyulladásos betegség jelentkezett gyerekeknél, hasonló, mint a Kawasaki-szindróma. A lázzal, nyaki nyirokcsomó duzzanattal, kiütéssel és a szem bepirosodásával járó betegség ritka ugyan, de kórházi kezelést igényel és súlyos esetei is lehetnek.

A Birminghami Egyetem kutatói olyan tesztet dolgoztak ki, amelynek segítségével megerősítették, hogy gyerekek körében kapcsolat van a Kawasaki-szindrómára hasonlító gyulladásos betegség és azon antitestek között, amelyeket az immunrendszer a Covid-19 vírus legyőzésére fejleszt ki. A birminghami kutatók által kifejlesztett teszt megerősíti, hogy a Kawasaki-szindróma szerű gyulladásos betegség kiváltó oka a koronavírus. Ez azért is érdekes, mert a vizsgált gyerekeknél korábban semmilyen koronavírus-fertőzésre utaló tünet nem jelentkezett és a koronavírus-tesztjük is negatív lett.

A vérvizsgálat, amely kimutatja a szervezetben a vírus elleni különféle antitestek jelenlétét, azt mutatta, hogy minden gyermeknek magas volt az anti-SARS-CoV-2 ellenanyagszintje. Ez azt jelenti, hogy a fertőzés valószínűleg hetekkel vagy akár hónapokkal korábban következett be. Ez azt jelenti, hogy az ellenanyag-tesztelés segíthet a gyulladásos megbetegedés diagnosztizálásában, még akkor is, ha a koronavírus közvetlenül nem észlelhető a betegben.

Dr. Alex Richter, a Birminghami Egyetem Immunológiai és Immunterápiás Intézet vezető kutatója elmondta: “A vizsgálatok fejlesztésével olyan antitest-tesztet készítettünk, amelynek segítségével feltérképezhető, hogy hányan betegedtek meg a COVID-19-ben, de ezzel a teszttel azonosítani tudjuk a gyulladásos megbetegedéseket is.”

Adam Cunningham a kutatás társszerzője hozzátette: “A Birminghami Egyetemen és a Birminghami Gyermekkórház együttműködésének köszönhetően, ez a teszt segíthet a diagnosztizálásban és lehetővé teheti, hogy a leghatékonyabban kezeljék a betegséget.”

Forrás: Birmingham Egyetem