Kisgyerek

Még sokan várnak influenzaoltásra

A pandémia miatt az eddig megszokotthoz képest jóval nagyobb az érdeklődés az influenzaoltás iránt, de egyelőre nem mindenhol és nem mindenkinek könnyű hozzájutnia a vakcinához.
2020. November 03.
Még sokan várnak influenzaoltásra Fotó: Getty Images

A várandósoknak és a 3 év alatti (és 6 hónál idősebb) gyerekeknek csak a Sanofi által gyártott Vaxigrip Tetra influenza elleni oltóanyag adható be, amely abban különbözik a szélesebb körben alkalmazott 3Fluart-tól, hogy nem 3, hanem 4 komponensből áll, azaz 4 vírustörzs ellen ad védettséget 3 helyett. Ezen felül nem egész, hanem hasított vírust tartalmaz, ezáltal kevésbé okoz mellékhatásokat, lázat. A Sanofi által gyártott oltóanyagból idén azonban nem került a patikákba (tehát nincs pénzért megvásárolható adag), mivel a kormány felvásárolta a hazánkba szállítandó – 100 ezer adagot jelentő – készletet. 

Az előbb említett Vaxigrip azonban még nincs a felnőtt és gyermek háziorvosoknál, így hiába keresik a kismamák és babás, kisgyermekes szülők ez ügyben háziorvosukat. A nagyobb gyermekesek is sokan nemleges választ kaphatnak, mivel a háziorvosok elmondása szerint az 1000-2000 beteget ellátó körzetet képviselő orvosok mindössze maximum 200 vakcinát hozhattak el a járási népegészségügyi központból. Aki első nap délelőtt ment az oltóanyagért a hűtőtáskával, az még hozzájutott a 200-as mennyiséghez, aki azonban már délután ment, az már maximum csak 100 darabot tudott elhozni – írja a Telex nyomán a Pharmaonline.

Az érdeklődők számától elmaradó oltóanyag-mennyiség miatt az orvosok – a Népegészségügyi Központ útmutatása szerint – priorizálnak. A 60 évnél idősebbeket, a szív-, tüdő-, vese-, cukorbetegeket részesítik előnyben. Az egészségeseknek egyelőre várniuk kell. A tisztiorvosi hivatal tájékoztatása szerint átmenetileg elfogyott a 3Fluart influenzavakcina. A gyógyszer-nagykereskedők egyelőre sikertelenül próbálnak további szállítmányt  behozni az országba. Európa-szerte megnőtt a kereslet, és több országban (köztük Németországban és Nagy-Britanniában) is export-tilalom van érvényben az influenza-oltóanyagra.

A hivatalos tájékoztatás szerint a Vaxigrip oltóanyag kiszállítását e hét közepén kezdik meg, s a 3 év alatti gyermekek, várandósok, szoptató édesanyák kapnak majd a 100 ezres készletből. A szóban forgó felvásárolt tételen felül ebben az influenzaszezonban egészen biztosan nem tervezhetünk további mennyiséggel – nyilatkozta a Sanofi illetékese, Asztalos Andrea kommunikációs igazgató a Telexnek. Póta György a hvg.hu-nak elárulta: körlevélben jött az infót, miszerint a gyermekorvosokhoz már úton van az oltóanyag, ám pontos számról, várható mennyiségről nem érkezett tájékoztatást. A Házi Gyermekorvosok Országos Érdekképviseleti és Szakmai Egyesületének elnöke megnyugtatásképpen elmondta, hogy a krónikus betegséggel küzdő 3 év alatti gyerekek mindenképp kapnak majd oltást, ahogy eddig is. Az már kérdéses, hogy az egészséges gyermekek közül mennyi juthat majd oltáshoz.

Jelenleg összesen 1,4 millió adag oltóanyag áll rendelkezésre az országban. A szakemberek szerint nagyjából 4 millió vakcina fedezné a igényeket.