Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Maszkviselés: lehet bajunk a belélegzett extra szén-dioxidtól?

Címkék:

koronavírus

Szerző: Babaszoba.hu

2020. augusztus 9.

Forrás: babaszoba.hu

A maszk valamelyest csökkenti a belélegzett oxigén-, növeli a szén-dioxid-szintet. Sokan számolnak be kellemetlen érzésről maszkviselés közben. Ezt csak pánik okozza vagy valóban lehet baj belőle?

Április 23-án egy sofőr New Jersey-ben terepjárójával oszlopnak ütközött. A balesetért N95-ös maszkját vádolta, ennek egy Facebook-bejegyzésben adott hangot. Azt állította, túl sokáig volt rajta, túl kevés oxigén és túl sok szén-dioxid jutott a szervezetébe, ezért balesetezett. A posztot 2700-an osztották meg, és rengeteg hozzászólás érkezett rá, köztük olyan is, amelyben beszámoltak hasonló fullasztó érzéstől a maszk miatt. A rendőrség reakciója az volt, hogy alighanem más orvosi ok is hozzájárult a sajnálatos balesethez - idézi fel az esetet a Health.com.
Sok ember érzi úgy maszkviselés közben, hogy fullad, nem kap rendesen levegőt. Valóban okozhatja ezt a maszk, vagy csak egy pánikreakcióról van szó? 
A szén-dioxid természetes mellékterméke a légzésnek. Napi szinten be- és kilélegezzük. De valóban megtörténhet, hogy annyira radikálisan lecsökken az oxigénszint és felszaporodik a szén-dioxid, hogy az az egészségre káros legyen? A Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) szerint nagyon ritkán okoz problémát a magas szén-dioxid-szint, de létező probléma. A szén-dioxid-mérgezés (hiperkapnia) tünetei a szédülés, kettős látás, dekoncentráltság, fulladásérzés, fejfájás és a fülzúgás. Nagyon magas dózisra van szükség a toxikussághoz. A légkörben 0,04%-ban van jelen a szén-dioxid, ennek 10%-ra kell növekednie ahhoz, hogy életveszélyes legyen - hangsúlyozza Bill Carroll, a Bloomingtoni Indianai Egyetem vegyész professzora. ha túl szaporán lélegzünk, akkor túlzottan lecsökken a szén-dioxid-szint a szervezetben, ha visszatartjuk a levegőt, akkor túl magas lesz a szintje. Előbbi esetben lúgosabb lesz a vér PH-ja, utóbbiban (túl sok CO2-nél) pedig savasabb.
Hogy egy maszk milyen szinten befolyásolja a CO2-szintet, az attól függ, milyen anyagból készült és milyen szorosan illeszkedik. A textil maszkok rendszerint nem képeznek olyan akadályt, amivel radikális oxigénhiányt és extrém szén-dioxid-szintet tudnának okozni - állítja Carroll professzor. A textil maszkok épp ezért nyilván kevésbé képesek védeni a vírusfertőzéstől, de elég hatékonyan gátolják az aeroszol (szilárd és folyadékrészecskék) terjedését a levegőben. Nyilván jobb érzés maszk nélkül lenni, mint maszkban, de valószínűtlen, hogy oxigénhiány miatt jelentkezne kellemetlen tünet - véli a professzor.
Hogy egy maszk mennyire befolyásolja a CO2-szintet, az attól függ, milyen anyagból készült és milyen szorosan illeszkedik. (Fotó: Getty Images)
Mi van az N95-ös maszkkal? Amesh A. Adalja, a Johns Hopkins Központ vezető tudósa szerint ezen maszk tartós viselése okozhat olyan vérképtorzulást, ami súlyos tudatállapot-változást okozhat. Ez azonban akkor valószínű, ha viselője egyébként is küzd légzési nehézséggel, például azért, mert dohányzik, vagy erősen túlsúlyos, COPD-s vagy tüdőtágulása van.
Kelli Randell, az Aeroflow Healthcare orvos tanácsadója elmondása szerint egyetlen arcmaszk (beleértve az N95-ös maszkot) tartós viselése sem okozhat egészséges embernél szén-dioxid-mérgezést. Amennyiben valami légzési nehézséget okozó betegsége van valakinek, annak érdemes mérlegelnie a maszk használatát - javasolja Randell doktor. Egyáltalán nem szükséges komolyabb maszkokat (mint például az N95-ös maszkot) viselnie annak, akinél munkakörét tekintve nem indokolt. Ezeket a védő eszközöket egészségügyi dolgozóknak tervezték, és azoknak a betegeknek, akiket ápolnak.
Elég tehát a textil maszkok viselése, és felesleges aggódni a maszkok oxigén-, szén-dioxid-szintet negatívan befolyásoló hatása miatt, s emiatt mellőzni a maszkviselést még inkább értelmetlen. Ha mégis fulladás, légszomj jelentkezik, akkor érdemes utánajárni, nem pánikroham okozza-e a kellemetlen tüneteket.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék