Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Máshogy fejlesztik az agyat a fiús és a lányos játékok

Szerző: Babaszoba.hu

2017. augusztus 16. | Frissítve: 2020. február 15.

Forrás: HVG.hu

Az hogy mivel játszik egy gyerek nem csak ízlés kérdése: egy kísérlet szerint a játékok az agy fejlődését és a képességek elsajátítását is befolyásolják.

Máshogy fejlesztik az agyat a fiús és a lányos játékok

Köztudott, hogy vannak, olyan szakmák, amelyeket jellemzően az egyik nem képviselői uralnak, míg más foglalkozásokat az ellenkező nem műveli inkább. Vajon biológiai vagy társadalmi nemünk határozza meg ezeket a képességeket?
A BBC végzett el egy kísérletet, hogy azt bizonyítsa, az hogy milyen játékot adunk a gyerek kezébe nem csak azt befolyásolja, hogy hogyan látja magát, hanem azt is, hogy miként fejlődik az agyuk és milyen képességeket tanulnak meg - írja a hvg.hu.
A kísérletben egy kisfiút lányruhába, egy kislányt pedig fiúruhába öltöztettek, a gyerekeket pedig körülvették játékokkal. Önkénteseket kértek meg arra, hogy játszanak a gyerekekkel: a felnőttek automatikusan a gyerekek általuk hittük neméhez igazodva adták oda nekik a játékokat, tehát a lányruhában lévő Edwardnak babát adtak játszani.
A babák és egyéb puha játékok nem segítik a térbeli tájokozódás elsajátítását, a játékválasztással már ezt is befolyásoljuk, hiszen az agy 3 hónap alatt megváltozik csupán attól, ha a gyerekeknek a térbeli tájékozódást segítő játékokat adunk. A matematikai gondolkozást, a tájékozódást vagy a fizikai magabiztosságot igénylő szakmákat túlnyomó részben férfiak uralják, a kísérlet szerint pedig a felnőttkori esélyeket is nagyban befolyásolja a játékválasztás.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék