Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Marsi Anikó kisfia kreatívan használja a világot

Szerző: Kéky Kira

2009. február 11.

Forrás: HáziPatika.com

A híres anyukáknak is éppen olyan gondjaik vannak, mint mindenki másnak. Nekik sem könnyebb a szülés, a gyermeknevelés, és ugyanolyan dilemmát okoz a munkába való visszatérés is. Erről beszélt nekünk Marsi Anikó.

A képeken azt látom, hogy nagyon kiegyensúlyozott Vilmos.
- Ez tényleg így van. De a kiegyensúlyozottság mellett van egy másik fontos tulajdonsága is, nagyon határozott! Határozottan kifejezi, hogy mit akar és mit nem akar.

A férjeddel, Palik Lászlóval Siófokra költöztetek. Milyen ott élni?
- Nagyon jó, nagyon szeretem. Vilmos rengeteget van kint a szabadban, nyáron felkelt, és rögtön ment is ki a kertbe. Télen nehezebb volt, nem értette ezt a hideget. Felöltözni az apja tanította meg, én ebből kimaradtam, csak nézem, hogy ők ketten férfiasan felöltöznek.

Szigorúan fogod a fiadat?
- Nem szólok rá mindenért - ha erre gondolsz. Ha beleugrik a lábszárközépig érő pocsolyába vagy avarkupacba, akkor tegye. Ki kell próbálnia a dolgokat, nem tilthatom el a környezete felfedezésétől. Persze nem tehet meg mindent, amit akar. Kreatívan használja a világot, és amíg ez nem veszélyes, addig nem szólok bele. Vannak dolgok, amiket ki kell próbálni ahhoz, hogy később már tisztában legyen velük.

Meg lehet beszélni vele dolgokat?
- Igen, úgy tapasztalom, Vilmos kompromisszumot kötni. A gyerekek jóval többet megértenek, mint mi azt gondolnánk. Nem kell gügyögni velük, rendesen kell beszélni, ők is megpróbálják kifejezni az óhajaikat, kívánságaikat. Vilmos például egy időben szerette, ha kinyitjuk a mélyhűtő ajtaját és kotorászhatott.
Én is kérhetek tőle dolgokat, elfogadja, ha nem tudom én elvinni valahova, ha más, például a nagyija viszi el.

Jártok gyerekek közé?
- Zenebölcsibe szoktunk menni, ezt én is nagyon élvezem, és tudom, hogy Vilmosnak is szüksége van társaságra. Egyébként nagyon szereti a gyerekeket.

Fitt kismama voltál. Megkönnyítette a szülést, hogy edzettél a terhesség előtt?
- Szeretek futni, sokáig tornáztam, mozogtam a terhesség alatt is, egészen addig, amíg Vilmossal már nehéz lett, már nem bírtam futni. A szülés napján nem éreztem úgy, hogy szülnöm kellene, de hittem az orvosomnak, aki azt mondta , hogy ebből ma gyerek lesz. Igaza volt. A szülés nekem is nagyon fájt, nem hittem előtte, hogy létezhet ekkora fájdalom!

Könnyű volt visszaállni a munkába?
- Nem. De már egy ideje foglalkoztatott a dolog, és jó volt, hogy a főnökeimnek az volt az elképzelése, hogy vissza kellene térnem a képernyőre. Mint minden anya, én is tele vagyok kételyekkel, hogy jól teszem-e a dolgom. Vívódom az is, hogy jól tettem-e, hogy Vilmos egyéves kora után visszamentem két napra dolgozni. Kicsit nehéz elfogadni, hogy nem én fektetem minden este a fiamat, de jó kezekben van akkor is, az édesanyám és Laci is tökéletesen meg tudják oldani mindezt.

Most már több hónapja dolgozol. Vilmos hogyan szokott hozzá ehhez az új életritmushoz, napirendhez?
- Vilmos jól veszi az akadályokat. Az a két nap, amit nem töltünk együtt a munkám miatt, tökéletesen zökkenőmentesnek tűnik az életében. Ami persze nem csoda, hisz ilyenkor a nagymamája mellett még az apukája is próbál a lehető legtöbb időt itthon, vele tölteni.

A férjed eléggé elfoglalt. Mennyire tudja kivenni a részét a gyereknevelésből?
- Az én drága jó uram nem csak nagyon rendes férj, hanem nagyon normális, gondoskodó édesapa is. Nagyon imádják egymást Vilmossal és Laci igyekszik a lehető legtöbb időt a kisfiával tölteni. Persze tény, hogy ő a családfő, tehát muszáj dolgoznia is. Viszont ha itthon van, akkor nem csak testben van velünk, hanem száz százalékosan ránk koncentrál.
Születési idő, hely:
2006. július 05., Budapest, II. sz. Női Klinika.
Születési súly, hossz:
3120 gr, 51 cm
Mikor kezdett forogni?
- Úgy emlékszem, 3-4 hónapos kora körül.
Mikor kezdett kúszni, mászni?
- 6 hónapos kora körül.
Mikor bújt ki az első foga?
- Elmúlt 9 hónapos, amikor az első fogacskája előbukkant.
Mikor kezdett felállni?
- 6 és fél hónaposan már fogni kellett a kezét, és követelte, hogy járkáljunk! Akkor lettem kissé derékfájós... :)
Mikor kezdett járni?
- Amikor először önállóan, segítség nélkül fölállt és elindult, egyéves és 3 hetes volt pont! Két órával később már szaladt!
Az első szavak?
- Nem, gyertya, csillár, traktor, autó, anya, apa, mama, szia.
Mi a kedvenc étele?
- A leves, amúgy meg minden. Az édességet annyira nem szereti.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék