Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Már tudjuk, miért tudnak a nők több dolgot csinálni egyszerre

Szerző: Babaszoba.hu

2016. november 22. | Frissítve: 2018. július 20.

Forrás: Medipress

A tudomány szerint valóban igaz, hogy a nők számára nem jelent akkora nehézséget, ha egyszerre több dologgal kell foglalkozniuk.

Már tudjuk, miért tudnak a nők több dolgot csinálni egyszerre

Ennek oka az, hogy MRI-vizsgálatok szerint a férfiak agya "irigyebb", mint a nőké: nehezebben osztja meg a figyelmet két vagy több tevékenység között.
Minden ember - bármilyen korú vagy nemű is legyen - esetében három terület aktivizálódik, ha egyszerre több tevékenységet végzünk: a dorsolaterális prefrontális területek, az alsó lebeny és a nyakszirti gyrus. A HSE Neurolinguistics Laboratory kutatása szerint azonban a nőknél a váltás kevesebb energiát igényel, mint a férfiaknál.
Nem csupán több energiát von el a multitaszkolással járó megosztott figyelem a dorsolaterális területektől, de egyúttal a motoros területektől és az insulától is támogatásra szorul a férfiagy ilyen esetekben. A nők ezzel a problémával legfeljebb 50-es évek koruk után találkoznak, míg a férfiak egész életére jellemző ez a nehézség.
"Ahhoz, hogy a férfi képes legyen figyelmét megosztani több feladat végzése közben, több energiára van szüksége, így jó eséllyel hamarabb elfárad. Ez a valódi oka annak, hogy a nőknek könnyebben megy a multitaszkolás" - foglalja össze a lényeget a kutatást vezető Svetlana Kuptsova.
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék