Kisgyerek

Már megint köhög!

Folyik az orra. Fáj a füle. Köhög. Bár szinte minden gyerek átesik ezeken a megbetegedéseken, mégis sokat tehetünk azért, hogy a tünetek ne térjenek vissza túl hamar, és a kicsi gyorsan leküzdje a kórokozókat.
2013. Április 20.

Ha beteg a kicsi…

Az anyák rémálma, hogy a gyerek éjjel felsír: fáj! És akkor elő az orrszívóval, inhalátorral, lázcsillapítóval, hideg (vagy éppen meleg) borogatással. Az éjszakai alvásnak már lőttek, és valószínűleg annak is, hogy másnap a kicsi bölcsibe vagy oviba menjen. Elkezdődik az otthoni betegápolás, sorban állás a doktor néninél, és a fohászkodás, hogy minél előbb gyógyuljon meg.

A leggyakoribb megbetegedések

A fertőzéses eredetű náthát legtöbbször vírusok okozzák. Tünetei az orrdugulás, orrváladékozás, tüsszögés, mely néhány nap alatt elmúlik. A kicsiknél azonban minden nátha bizonyos fokig orrmelléküreg-gyulladás is; ennek oka, hogy ekkor az orrüregtől még alig különül el a többi melléküreg.

Tünetei a fájdalom az üregek felett, fejfájás, valamint az, hogy a gyerek alig érez szagokat. Kezelésében elegendő lehet váladékoldókat és orrcseppet adagolni, antibiotikumra csak akkor van szükség, ha az orvos bakteriális felülfertőződést állapított meg.

A torokgyulladást is elsősorban vírusok okozzák, de gyakori a bakteriális felülfertőződés is. Főleg nyeléskor jelentkező, fülbe sugárzó fájdalom, száraz köhögés jellemzi. Antibiotikumot nem kell szedni.

A tüszős mandulagyulladás többnyire bakteriális eredetű betegség, melyet rendszerint magas láz, erős torokfájás, elesettség jellemez. A láz- és fájdalomcsillapítás mellett antibiotikumos kezelésre is szükség van.

A középfülgyulladás gyakran a nátha után egy-két héttel alakul ki, tünetei a fülfájdalom és a láz, kisebb gyerekeknél, csecsemőknél hasi fájdalom, hasi görcsök, hányás is kísérheti. Kezelésében a fájdalomcsillapítás mellett fontos a fülkürt működésének helyreállítása orrcseppek segítségével és a minél gyakoribb orrfújással vagy orrszívással.

A visszatérő középfülgyulladások és a tartós halláscsökkenéssel járó idült, savós középfülgyulladások leggyakoribb oka a megnagyobbodott orrmandula. Ilyenkor ? a fülkürt működésének helyreállítása céljából ? sokszor elkerülhetetlen az orrmandula eltávolítása.

Az akut gégefedő-gyulladással azonnal kórházba kell menni. Tünetei a hirtelen felszökő láz, torokfájás, nyelési és légzési nehézség, nyáladzás.

A krupp a gége hangszalagok alatti részének fertőzéses eredetű duzzanata, melyet általában kórházban kezelnek. Jellemző tünete a késő éjjel kezdődő, ugató jellegű köhögés.

A gége gyulladása rendszerint a légutak felső részéből tovaterjedő fertőzés szövődménye, rekedtség, gégetáji fájdalom jellemzi.

Ápoljuk otthon!

Természetesen nem kell minden fertőzéssel a kórházba rohanni, rutinos szülők már tudják, hogy sok betegséget otthon is ki lehet kúrálni. Az első és legfontosabb lépés, hogy elkerüljük vagy minél előbb megússzuk a fertőzéseket, hogy megszabadítsuk a váladéktól a gyereket. Azaz meg kell tanulnia helyesen orrot fújni.

A helyes orrfújás lépései:

1. Szükség esetén kevés sós vizes oldatot spricceljünk az orrüregbe, hogy segítsen feloldani a beszáradt váladékot.

2. 1/2-1 perc elteltével az egyik orrlyukat befogva fújassuk ki a váladékot a másik orrlyukból, majd a másik orrlyukat befogva fújassuk ki a váladékot az első orrlyukból. Ha a kicsi nem tud még helyesen orrot fújni, érdemes orrszívó készüléket használni. Ezzel a nátha elején, az orrmelléküreg-gyulladás kezdeti szakaszában csökkenteni tudjuk a szövődményes középfülgyulladás kialakulásának valószínűségét.

3. Ha nem tudtuk eltávolítani az összes váladékot, bevethetjük az érösszehúzó hatású orrcseppet vagy orrspray-t. Használatukkal a duzzadt, gyulladt orrnyálkahártya lelohad, átszellőznek a lezárt orrmelléküregek is, így elkerülhető a kórokozók és az orrváladék felszaporodása. Nagyon fontos, hogy ezeket az orrcseppeket csak az előírt ideig (rendszerint 7-10 napig) és adagban alkalmazzuk, mert további használat esetén az orrnyálkahártya károsodhat, ráadásul hozzászokás alakulhat ki!

4. Miután az orrnyálkahártya összehúzódott és ismét átjárható lett, ismételjük meg az orrfújást külön-külön mindkét orrlyuk esetében, amíg el nem távolítottuk az összes váladékot.

Orvosra van szükség, amikor

  • a magas láz nem múlik,
  • a fülfájdalom mellett hányinger, hányás, hasi fájdalom jelentkezik,
  • a fülkagyló mögötti terület fájdalmassá válik, bőrpír jelenik meg,
  • a torokfájás kifejezetten féloldalivá válik (garatmandula körüli tályog jele lehet),
  • nyelési nehezítettség alakul ki,
  • a nyakon jelentősen megduzzadnak a nyirokcsomók,
  • sárgás-zöldes színű, sűrű orrváladék jelenik meg (bakteriális fertőzésre utaló jel),
  • orrfolyás, orrdugulás mellett szem körüli duzzanat jelentkezik,
  • a gyerek nehéz légzésről panaszkodik,
  • a házi gyógymódok (ágynyugalom, bő folyadékbevitel, lázcsillapító, hurutoldó) mellett a gyerek állapota nem javul egy-két napon belül,
  • a szülő indokoltnak tartja azt.

Előzzük meg a bajt!

  • A pár hónapos csecsemőket lehetőség szerint különítsük el a betegektől, mert ebben a korcsoportban viszonylag súlyosak lehetnek a fertőzések.
  • A fertőzés cseppfertőzéssel, tüsszögéssel, köhögéssel vagy fertőző tárgyak közvetlen megérintésével terjed, ezért az alapos kézmosás is a védekezés fontos eszköze.
  • A megfelelő táplálkozás, vitamin- és ásványianyag-bevitel és a rendszeres mozgás növeli gyerekünk ellenálló képességét.
  • Ügyeljünk arra, hogy gyerekünk mindennap elegendő folyadékot fogyasszon!

További cikkek köhögés, nátha témában: