Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Már megint hisztizik!

Szerző: Babaszoba.hu

2012. november 10. | Frissítve: 2020. augusztus 3.

Forrás: babaszoba.hu

Mit tegyek, ha a kisfiam a földre veti magát, ha valami nem tetszik neki? Szinte mindennap előfordul...

A dühroham a legtöbb családban nem ritka vendég

A legfontosabb, hogy te őrizd meg nyugalmadat. Jó, ha tudod, életkori sajátosság, hogy észleli, de még nem tudja jól kezelni saját és mások akaratának összeütközését, ez a feszültség robban ki belőle sírás, toporzékolás, dühöngés formájában. Téged sem zaklat fel annyira, ha elfogadod, ez ebben az életkorban szokásos dolog, akárcsak a pelenkaviselet. Nem várhatsz el tőle olyan fegyelmezett viselkedést, amire még nem képes. Csak lassan érik meg rá, addig inkább rajtad múlik, hogyan vészelitek át ezt az időszakot.
Előzd meg a nagyjelenetet! A gyerek érzelmi tűrőképességét nagyon befolyásolja fáradtsága, éhség, szomjúság, izzadás okozta ingerültsége. Induljatok korábban haza a játszótérről, vigyél magaddal feldarabolt gyümölcsöt, zöldséget és vizet. Figyeld a gyerek jelzéseit, és időben vess be egy mondókát, keress figyelemelterelő látnivalót, vagy öleld meg, hogy hozzád bújva feltöltődhessen.
Zárd ki a nézőközönséget! Ha nincs szemtanúja a dühöngésnek, például otthon vagytok, kiengedheti a gőzt akár úgy is, hogy földre veti magát. Várd meg, amíg megnyugszik, utána beszélj hozzá nyugodt hangon. Utcán vagy vásárlásnál ne vegyél tudomást az "okos" tanácsokról, és engedd el a füled mellett a megjegyzéseket. Nyalábold fel a gyerkőcöt, és vonulj el vele a helyszínről.
Kerüld el az összeütközést! Sok mindenben nincs jelentősége, kinek az akarata érvényesül. Csak a legszükségesebb dolgokhoz ragaszkodj, ám azokhoz következetesen. A lakás berendezését alakítsd úgy, hogy keveset kelljen korlátoznod. Ha mindennap nagyjából ugyanakkor mentek levegőzni, vásárolni, ebédelni, aludni, a gyerek jól igazodik a várható programokhoz.
Kapcsolódó cikkeink hiszti témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék