Kisgyerek

Már megint hisztizik!

Mit tegyek, ha a kisfiam a földre veti magát, ha valami nem tetszik neki? Szinte mindennap előfordul...
2012. November 10.

A dühroham a legtöbb családban nem ritka vendég

A legfontosabb, hogy te őrizd meg nyugalmadat. Jó, ha tudod, életkori sajátosság, hogy észleli, de még nem tudja jól kezelni saját és mások akaratának összeütközését, ez a feszültség robban ki belőle sírás, toporzékolás, dühöngés formájában. Téged sem zaklat fel annyira, ha elfogadod, ez ebben az életkorban szokásos dolog, akárcsak a pelenkaviselet. Nem várhatsz el tőle olyan fegyelmezett viselkedést, amire még nem képes. Csak lassan érik meg rá, addig inkább rajtad múlik, hogyan vészelitek át ezt az időszakot.

Előzd meg a nagyjelenetet! A gyerek érzelmi tűrőképességét nagyon befolyásolja fáradtsága, éhség, szomjúság, izzadás okozta ingerültsége. Induljatok korábban haza a játszótérről, vigyél magaddal feldarabolt gyümölcsöt, zöldséget és vizet. Figyeld a gyerek jelzéseit, és időben vess be egy mondókát, keress figyelemelterelő látnivalót, vagy öleld meg, hogy hozzád bújva feltöltődhessen.

Zárd ki a nézőközönséget! Ha nincs szemtanúja a dühöngésnek, például otthon vagytok, kiengedheti a gőzt akár úgy is, hogy földre veti magát. Várd meg, amíg megnyugszik, utána beszélj hozzá nyugodt hangon. Utcán vagy vásárlásnál ne vegyél tudomást az “okos” tanácsokról, és engedd el a füled mellett a megjegyzéseket. Nyalábold fel a gyerkőcöt, és vonulj el vele a helyszínről.

Kerüld el az összeütközést! Sok mindenben nincs jelentősége, kinek az akarata érvényesül. Csak a legszükségesebb dolgokhoz ragaszkodj, ám azokhoz következetesen. A lakás berendezését alakítsd úgy, hogy keveset kelljen korlátoznod. Ha mindennap nagyjából ugyanakkor mentek levegőzni, vásárolni, ebédelni, aludni, a gyerek jól igazodik a várható programokhoz.

Kapcsolódó cikkeink hiszti témában: