Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Már jár az ingyen agyhártyagyulladás elleni oltás

Szerző: Babaszoba.hu

2017. január 5.

Forrás: HáziPatika.com/babaszoba.hu

Január elsejétől ingyenessé vált az agyhártyagyulladást okozó meningococcus C elleni oltás a két év alatti gyermekek számára.

Már jár az ingyen agyhártyagyulladás elleni oltás

Az elmúlt hónapban több tragédia is megerősítette a védőoltás fontosságát. A vakcina teljes állami finanszírozását még tavaly októberben jelentette be Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete pedig mérföldkőnek nevezte az ingyenes védőoltás bevezetését az életveszélyes betegség megelőzésében.
Magyarországon a baktérium "B" és "C" törzse okoz megbetegedést, évente 40-50 esetet jelentenek, de a betegség rendkívül gyors lefolyású, súlyos, gyakran végzetes kimenetelű. A fertőzések megelőzéséhez - mindkét típus ellen - államilag támogatott vakcinációra van szükség. A megbetegedést az esetek háromnegyedében a menigococcus B, 17%-ában a menigococcus C törzse okozza.
Védőoltást a B baktériumtörzsre is lehet igényelni, az már 2014 nyara óta elérhető Magyarországon. Ez azonban semmilyen állami támogatást nem élvez, így az oltás elérheti a 120 ezer forintot is. Magas ára miatt érthető módon csak nagyon kevesen igénylik.
A fertőzés főként két korosztályt veszélyeztet: a betegek kétharmada csecsemő vagy kisgyermek, valamint jelentős a megbetegedések száma a 16-20 évesek, vagyis a serdülők és a fiatalok körében is. Az előbbi csoport védelmére szolgál a C-törzs elleni vakcina ingyenessé tétele, amely korábban is állami támogatást élvezett - január elseje előtt összesen 14 ezer forintért lehetett felvenni a védettséget biztosító két oltást.
A betegség lappangási ideje 2-10 nap. A meningococcus betegség klinikailag két formában jelentkezhet: az egyik az agyhártyagyulladás, a másik pedig a vérmérgezés (szepszis). A vérmérgezés órák alatt kialakulhat és gyorsan halálhoz vezethet. A betegeknek azonnal antibiotikumot adnak, a vizsgálatukat és a kezelésüket kórházban végzik. A beteg közvetlen környezete antibiotikus védelemben részesül, amelyet térítésmentesen biztosít a lakóhely szerint illetékes kerületi, illetve járási hivatal népegészségügyi osztálya vagy ügyelete.

Az agyhártyagyulladás tünetei

Csecsemőkorban:
- láz
- aluszékonyság
- étvágytalanság
- megváltozott sírási hang ("fejhangon sír")
- homorú testtartás
- mozgatásra fájdalmas sírás
- megnyugtathatatlan sírás
- kidudorodó kutacs
- viselkedésváltozás
- izomgörcsök
Egy éves kor feletti gyerekek és felnőttek esetében:
- nyak- vagy hátfájás
- erős fejfájás
- aluszékonyság, nyűgös, nyugtalan
- irritabilitás
- zavartság (nem reagál a helyzetnek megfelelően illetve egyáltalán nem reagál)
- láz
- étvágytalanság
- tudat beszűkülése
- izomgörcsök
- fénykerülés - hányinger - hányás
- járása bizonytalanná válik, szédül
- nyaki merevség
- lefektetve típusos esetben jellegzetes módon fekszik, ún. vadászkutya-tartásban (oldalán fekszik, lábait sokszor felhúzva, fejét hátraszegi, és ellenáll, ha előre akarjuk hajlítani)
- súlyos esetben a testén kiütések jelennek meg, melyek száma gyorsan nő. Ezek a kiütések valójában apró bevérzések, melyek rendkívül súlyos állapotra utalnak.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék