Kisgyerek

Már fiatal korban megalapozzuk az egészségtelen étkezési szokásokat

Egy új felmérés szerint már a legkisebbek is fogyasztanak hozzáadott cukrot.
2019. November 14.
Már fiatal korban megalapozzuk az egészségtelen étkezési szokásokat (Fotó: iStock)

Az Academy of Nutrition and Dietetics című szaklapban nemrég jelent meg egy, az Egyesült Államokban készült tanulmány, amely megállapította, hogy a kisbabák közel kétharmada (61%), a kisgyerekek közül pedig szinte mindenki (98%) naponta fogyaszt valamilyen hozzáadott cukrot. A kisbabák ezt elsősorban ízesített joghurtok, baba snack-ek, valamint édes sütőipari termékek formájában kapják, míg a kisgyerekek gyümölcsitalokkal, édes sült termékekkel, édességgel. A vizsgált babák 6-11 hónap közöttiek, míg a kisgyerekek 12-23 hónap közöttiek voltak. A felmérésben 1211 csecsemő és kisgyerek adatait vizsgálták, és nem vették figyelembe az anyatejben és a tápszerben található cukrokat.

A kutatók szerint jó hír, hogy a 2005-2006-os adatokhoz képest 2015-2016-ra százalékosan csökkent az aránya azoknak a gyerekeknek, akik napi étrendjének része volt a hozzáadott cukor, és az elfogyasztott mennyiség is csökkent. Azonban még így is széles körben kapnak a gyerekek hozzáadott cukrot, és az, hogy ilyen fiatal korban megalapozódnak a helytelen étkezési szokások, későbbi negatív egészségi állapotokkal is összefüggésbe hozható.

Kirsten A. Herrick, az Országos Egészségügyi Statisztikai Központ Betegség Ellenőrző és Megelőzési Központjának professzora elmondta, hogy tanulmányukból kiderült, hogy a legtöbb csecsemő és kisgyerek fogyaszt hozzáadott cukrot, amely hatással lehet a későbbi étkezési szokásokra is, és jelentős közegészségügyi következményekkel is járhat. A szakértő hivatkozott egy korábbi kutatásra, amely megállapította, hogy azok a 6 éves gyerekek, akik 1 éves koruk előtt bármilyen cukorral édesített italt fogyasztottak, kétszer akkora eséllyel fogyasztottak később is ilyen italokat, mint azok a társaik, akiknél ez kimaradt. – A 2 évnél idősebb gyerekek étrendjével foglalkozó korábbi kutatások a korai cukorfogyasztást összefüggésbe hozták a fogszuvasodással, az asztmával, az elhízással, a megemelkedett vércukorszinttel, és a szervezet zsírháztartásának megváltozásával is – jegyezte meg Dr. Herrick.

Az Egyesült Államok egészségügyi szervezetinek olyan irányelvei vannak a cukorfogyasztást illetően, melyek a felnőtt férfiaknak maximum 9 teáskanál, a felnőtt nőknek és a 2-19 éves gyerekeknek pedig maximum 6 teáskanál cukor bevitelét javasolják naponta. – Tanulmányunk eredményei felhívják a figyelmet arra, hogy már a 2 év alatti gyerekek étrendje is tartalmaz cukrot, amit az egészségügyi szervezeteknek figyelembe kellene vennie a jövőbeli ajánlások létrehozásánál – mondta Dr. Herrick.

A most megjelent kutatás szerint a csecsemők naponta körülbelül 1 teáskanálnyi hozzáadott cukrot (a napi kalóriabevitel kb. 2%-a) fogyasztanak, míg a kisgyerekek körülbelül 6 teáskanálnyit (a napi kalóriabevitel kb. 8%-a).  Dr. Herrick szerint a szülőknek tudatosabbnak kell lenniük abban, hogy amint a tej alapú étrend után megkezdik a hozzátáplálást, azok az ételek, amiket a baba ekkor kap, hatással van a későbbi ízpreferenciájára és étkezési szokásaira is. A szakember szerint további kutatómunkára van szükség, hogy jobban megértsék ezt az étkezés szempontjából kritikusnak mondható időszakot.

(VIA)

 Kapcsolódó írások: