Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Már egyéves kortól ajánlott a kullancs elleni védőoltás

Szerző: Jaksa Petra

2017. március 28.

Forrás: babaszoba.hu

A kullancsok által terjesztett fertőzések súlyos következményeit érdemes megelőzni a védőoltás beadásával. A kullancsok kétféle betegséget terjesztenek: a Lyme-kórt és a kullancs-encephalitist (a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást).

Érdemes 1 éves kortól beadatni a kullancs elleni védőoltást


Ez utóbbi igen veszélyes betegség, ugyanis súlyos esetben arcidegbénulás, a tarkó, a vállöv és a karok bénulása is bekövetkezhet, szerencsére azonban létezik védőoltás ellene.
A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Póta György az InfoRádiónak elmondta, hogy már egyéves kortól ajánlott a kullancs elleni védőoltást beadatni a kisgyermeknek, ez ugyanis az egyetlen módszer, amellyel a súlyos következmények megelőzhetők. Hozzátette, hogy habár ezt egyéves kor alatt is megtehetjük, addig, amíg a kisgyerek nem a saját lábán közlekedik, nincs olyan nagy veszélynek kitéve, hiszen az aljnövényzetről kisebb eséllyel mászik át rá a kullancs.
Póta György szerint célszerű minden kisgyereket beoltatni, különösen azokat, akik sűrűbben járnak a természetbe. Hiába nem nagy természetjáró a család, az óvodai kirándulások, iskolai táborok mindig magukban hordozzák a veszélyt.
Hazánkban két oltás érhető el jelenleg: az Encepur Junior és az FSME-Immun Junior. Mindkettőért fizetni kell és kizárólag receptre írhatók fel. "Az alapimmunizálás 3 oltásból áll. Az első oltást követő 1-3 hónap múlva kell beadni a 2. oltást, és ezt követő 9-12 hónap múlva a 3. oltást.
Amennyiben gyors védettség kialakítása szükséges akkor a 2. oltást, az elsőt követő 7. napon, a 3.-at pedig az oltás megkezdését követő 21. napon lehet beadni. A védettség legkorábban a második oltást követő 14 nap múlva alakul ki" - olvashatjuk az oltokozpont.hu oldalán. További információért keressük fel a háziorvost/gyerekorvost!
Fontos tudni, hogy a kullancsok által terjesztett másik betegség, a Lyme-kór ellen ezek az oltások nem védenek, azt kizárólag a kullancscsípés megelőzésével kerülhetjük el.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék