Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Már az ötéves gyerekek is pletykálnak

Szerző: Babaszoba.hu

2016. május 6.

Forrás: Medipress

Van, amikor hasznos, ha tudunk egyet s mást azokról, akikkel kapcsolatba kerülünk. Számos faj létezik az állatvilágban, amely következtetéseket képes levonni a másikról, de csak az ember él a pletyka eszközével, hogy továbbadja a szerzett információt.

Már az ötévesek is pletykálnak

A lipcsei Max Planck Intézet evolúciós antropológiával foglalkozó szakemberei szerint háromévesen még nem, de ötévesen már profin pletykálunk.
Amikor bizalmas információt adunk át a jelen nem lévőkről, vagyis pletykálunk, a pletyka címzettjének segítünk abban, hogy együttműködésre kész partnerekre bukkanjon, s elkerülje a kevésbé együttműködő társakat. "Korábban nem nagyon találtunk tudományos bizonyítékot arra, hogy a 10 éven aluli gyerekek is pletykálnak, de most megdőlni látszik ez a feltételezés. Ez eddig is furcsa volt, hiszen már az óvodások is ítélkeznek rengeteg helyzetben. Éppen ezért azt vizsgáltuk, hogy a három- és ötéves gyerekek már pletykálnak-e, így a gyerekeket egy közös játékra hívtuk meg" - mondja a kutatást vezető Esther Herrmann.

A játék során előkerült egy doboz zseton, illetve néhány cső, amelynek segítségével a zsetonok megosztásra kerülhettek. A három- és ötéves gyerekek kétszer egymás után játszották ezt a játékot, mindkét alkalommal más bábut használtak. A játék lényege az volt, hogy minél több zsetont gyűjtsenek össze a három körön keresztül, miközben legalább négy zsetont adnak "játszótársuknak" - a bábunak - körönként. Az egyik bábu követte ezt a szabályt, míg a másik mindig csak egy zsetont adott. Egy harmadik verzióban a bábu mindig hét zsetont adott, ami lényegesen több volt a kötelezőnél.

Miután a három kör megvolt mindhárom bábuval, a gyerek elhagyta a termet, és jöhetett a következő, hasonló korú játékos. Ő azt az információt kapta, hogy nincs elég idő arra, hogy mindhárom bábuval végigjátsszák a játékot, ezért választania kell. Kiderült, hogy miután az ötévesek a folyosón már találkoztak, a következő játékos már pontosan tudta, melyik bábut kell választania ahhoz, hogy mind a négy zsetont - vagy annál többet - kapjon.

Nem csak az ötévesek, de a háromévesek is megosztották egymással, hogy mi történt bent, de ők nem voltak ennyire informatívak, a lényeg figyelmen kívül maradt. Az ötévesek viszont precízen részletezték, melyik bábut érdemes elkerülni a siker érdekében, és pontosan miért is.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Már a háromévesek is érzékelik mások mögöttes szándékát
 • Már háromévesen tudunk osztozni
 • Közösségbe lépünk

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Ilyen még nem volt! Fotelből tisztítom a levegőt

  Ahogy a legtöbb gyerekes családban, úgy nálunk sincs nyugta sosem a mosógépnek, a főzőlap és mikrohullámú sütő naponta többször is dolgozik. Ráadásul szellőztetek fűtésszezonban is. Hogy miért gond ez? Elmondom.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék