Kisgyerek

Már az öt-hat évesek is egy horrorjáték főszereplőjével játszanak

Egyre népszerűbb játék a kisgyerekek körében a kék, hosszú lábú, vicsorgó plüssfigura, Huggy Waggy, ami eredetileg egy 12 éves kortól ajánlott horror-videójátékban tűnt fel.
2022. Június 22.
Már az öt-hat évesek is egy horrorjáték főszereplőjével játszanak (fotó: Getty Images)

Torz vigyorú, hosszú lábú és kezű, kék plüssfigura éles fogakkal, ő Huggy Wuggy, akit néhány ezer forintért több tucat üzletben megvehetünk. Egy olyan figuráról beszélünk egyébként, ami eredetileg a Poppy Playtime nevű horror-videójáték főszereplője: a történet szerint a játékosok egy elhagyatott játékgyárat fedeznek el, ahonnan a dolgozók eltűntek, a vérszomjassá vált játékok pedig mindenkit megpróbálnak levadászni.

A TikTokra az elmúlt hónapokban több olyan videó került fel, amelyben a kék figura a sötétből előugorva ijesztget, de a Youtube-on is lehet találni olyan felvételeket, amelyeken Huggy Wuggy-játékot játszanak felnőttek – írja az Eduline.  

A jelenséggel Amerikában és Angliában már foglalkoznak egy ideje, de már itthon is: Andrási Betty pszichológus néhány nappal ezelőtt külön Facebook-posztot szentelt a témának. Szerinte vírusszerűen terjed az óvodákban a játék, a gyerekek imádják a figurát, a szülők azonban aggódnak.

“Mivel a játékok azok, amelyek fejlesztik a kognitív képességeket, nagy körültekintéssel kell mérlegelni, hogy milyen jellegű játékokat engedünk be a családi térbe” – magyarázta. Hozzátette, hogy a Momo-esetek (néhány éve egy emberfejű-csirketestű avatar ijesztgette a gyerekeket) óvatosságra intik a szülőket, “már a Huggy Wuggyval kapcsolatban is lehet olvasni olyan esetekről, ahol kisgyermekek ki akartak ugrani az ablakon vagy lélegzet-visszafojtós játékot játszottak”.

A pszichológus szerint nagyon fontos kontrollálni és megszűrni, hogy a gyerekek mihez férnek hozzá az interneten. “Ha megtettük, amit tudunk, mégis beszivárgott a kétes tartalom, fontos, hogy beszéljünk a gyerekkel arról, hogy mit látott, hogy érez ezzel kapcsolatban, és biztosítani, hogy például ez a játék sem tudja majd bántani.”

Forrás: Eduline.hu