Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Már a tejfogaknál is gyakori a fogkopás

Szerző: Babaszoba.hu

2018. július 26. | Frissítve: 2020. március 11.

Forrás: Semmelweis Médiasarok

A fogkopást leginkább a savas italok, ételek okozzák, a fogzománc vastagságának csökkenésével jár. A fogak érzékennyé válnak, színük elsötétedik, tömésre lehet szükség.

Már a tejfogaknál is gyakori a fogkopás
Egyre gyakoribb, hogy már tejfogaknál is jelentkezik a fogkopás - erre hívta fel a figyelmet Dr. Tóth Zsuzsanna. a Semmelweis Egyetem Konzerváló Fogászati Klinikájának igazgatója. A cukros ételektől fogszuvasodás, a gyakran fogyasztott gyümölcsöktől, gyümölcslevektől, szénsavas italoktól, energiaitaloktól pedig a savas kémhatás miatt fogkopás alakulhat ki, már gyerekeknél is. Ha étkezés után szájöblítőt használunk, sajtot eszünk vagy tejet iszunk, akkor ezek segítenek a savas környezet semlegesítésében. Fogmosással érdemes egy órát várni az étkezés után. A vízivás is mérsékli a savhatást.
A fogkopás a fogzománc vastagságát csökkenti, idővel a fogak érzékennyé válnak, sárgábbak lesznek. A fogzománc teljesen el is tűnhet, az érzékenység fájdalmat is jelenthet. Ilyenkor tömésre vagy koronára is szükség is lehet.
Lényeges, hogy félévente fogorvos lássa a fogakat, így már akkor észlelhető az elváltozás, amikor még nincsenek tünetei. A fogorvos lassítani tudja a folyamatot.
Fogkopás a rágás során is keletkezik, a folyamatot az éjszakai fogcsikorgatás felgyorsítja. A helytelen fogmosási technika sem kedvez a folyamatnak. A fogorvosok a puha, sűrű sörtéjű és kisfejű fogkefét ajánlják, ezzel ugyanis minden felszínt jól el lehet érni és a lepedéket eltávolítani.
Kapcsolódó cikkeink fogápolás témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék