Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Már a pár éves gyereknél is veszélyes lehet, ha édesszájú

Szerző: Babaszoba.hu

2016. április 26.

Forrás: Medipress

Az emberek többsége vagy édesszájú, vagy a sós ropogtatnivalókhoz vonzódik. Noha egyik függőség sem nevezhető egészségesnek, hosszútávon mégis az édesszájúaknak van nagyobb esélye arra, hogy elhízzanak.

Már a páréves gyereknél is veszélyes lehet, ha édesszájú

"Sós vagy édes? A válasz már gyerekkorban eldönti, hogy idősebb korban a kicsi küzd-e majd az extra kilóival. Megfigyeltük, hogy ha a gyerek az édességet választja a sós ennivalókkal szemben egy kiadós, tápláló étkezés után desszert gyanánt, nagyobb eséllyel hízik majd el a későbbiekben" - mondja a kutatást vezető Dr. Julie Lumeng, Michigani Egyetem munkatársa.
"A nagyobb gyerekek már tudjuk, hogy ha nem éhesek, de mégis esznek, hízni fognak, de ez az első kutatás, amelynél már a legkisebbek esetében is kimutatható ez az összefüggés" - teszi hozzá Dr. Lumeng.

A szakemberek 209 alacsony jövedelmű anyát kértek arra, hogy a gyerekeik egy órán keresztül ne egyenek, majd kiadósat ebédeljenek. Ezután a kicsiket megkínálták egy tálca édes süteménnyel, valamint egy tálca sós finomsággal. A gyerekeknek megengedték, hogy annyit egyenek, amennyi jólesik.

Azok az 1 és 3 év közötti gyerekek, akik több desszertet ettek és sírni kezdtek, amikor az ételt elvitték előlük, 33 hónapos korukra fokozatosan elhíztak, testzsírszázalékuk jelentősen nőtt. Ezzel szemben érdekes módon a sós finomságokat választó gyerekeknél ugyanez a jelenség nem volt megtapasztalható.

A kutatás a Pediatrics című szaklapban jelent meg.

Kapcsolódó cikkeink:
 • A rendes étel és a desszert
 • Ne szoktassuk rá a nassolásra!
 • Nassolás
 • Minden harmadik óvodás túlsúlyos

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák

  Legkeresettebb címkék