Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Már 14 hónapos korban diagnosztizálható az autizmus

Szerző: Babaszoba.hu

2019. május 1.

Forrás: babaszoba.hu

Képzett szakemberek már 14 hónapos korban tudják diagnosztizálni az autizmus spektrumzavart - állítják a Kaliforniai Egyetem kutatói.

Egyre több bizonyíték szól amellett, hogy az autizmus spektrumzavar a prenatális időszakban alakul ki, valószínűleg a terhesség első vagy második trimeszterében. Az első tünetek már egyéves kor körül megjelennek, ilyen tünet lehet, hogy a kisgyermek nem reagál a nevére, illetve a társas kapcsolataiban is már megmutatkozhatnak az autizmus jelei.
Már 14 hónapos korban diagnosztizálható az autizmus
Az autizmus spektrumzavar korai diagnózisa a terápia korai elkezdését jelentheti, a korai fejlesztés pedig eredményesebb lehet - állítja Karen Pierce, a tanulmány társszerzője.
Több tanulmány is arra jutott - beleértve Pierce kutatását is -, hogy már az első születésnap környékén vannak egyértelmű jelei az autizmus spektrumzavarnak. Egy egyszerű teszttel, amit a szülők is elvégezhetnek, nagy valószínűséggel azonosíthatók az autizmus tünetei. A korai fejlesztés fontossága vitathatatlan, az Egyesült Államokban gyakran sokkal később, 3-4 éves korban diagnosztizálják az autizmus spektrumzavart. Az első jelek megjelenése és a késői, sokszor csak évek múlva felállított diagnózis egy elmulasztott esély, hiszen az agyfejlődés üteme nagyon gyors ebben az időszakban. A tanulmány társszerzője szerint elképzelhető, hogy az autizmus spektrumzavarral élő gyerekek eredményei javulnának, ha ebben a korai időszakban már megkezdődne a fejlesztésük.
A tanulmányban Pierce és munkatársai 1 269 kisgyermeket értékeltek, akiknek első diagnózisa 12 és 36 hónapos koruk között történt. A legpontosabban 14 hónapos korban tudták megállapítani az autizmus spektrumzavart, míg 12-13 hónapos korban meglehetősen pontatlan volt a diagnózis.
A Kaliforniai Egyetem tanulmánya a JAMA Pediatricsban jelent meg.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék