Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mandulagyulladás: műtéttel vagy anélkül?

Szerző: Babaszoba.hu

2011. március 4. | Frissítve: 2016. január 14.

Forrás: Medipress

A mai szülők gyerekkorában még rutinbeavatkozás volt, ma már inkább ritkaságszámba megy. A mandula a védekező rendszer része, nyirokszerv, amelyet csak súlyos okkal szabad eltávolítani - ez derül ki a kutatások elemzéséből is.

A mandulaműtét gyakori beavatkozás. A visszatérő mandulagyulladásban szenvedő gyerekek jól járhatnak vele, de a jótékony hatások mellett figyelembe kell venni a műtét kockázatait, továbbá azt is, hogy a gyerekek beavatkozás nélkül is "kinőhetik a betegséget". Kevésbé súlyos esetekben ugyanis a feltételezhető előnyök még szerényebbek.

Dr. Martin Burton és Dr. Paul Glasziou, oxfordi fül-orr-gégész szakorvosok az orr- és garatmandula eltávolításának a krónikus és visszatérő mandulagyulladással küzdő betegekre gyakorolt hatásait vizsgálta. Elemzésük a Cochrane Database of Systematic Reviews 2011/2-es számában olvasható. A kutatók összesen öt, 1966 és 2008 között készült tanulmány adatait elemezték, négyet gyermekeken (összesen 719 résztvevő), egyet pedig felnőtteken (70 résztvevő) végeztek. A mandulaműtét hatásáról egy évvel a beavatkozás után csak a gyerekek esetében állt rendelkezésre megfelelő információ.
A gyerekeket két csoportba osztották, az egyikbe kerültek azok, akiknél súlyos, a másikba azok, akiknél enyhébb volt a betegség. Az első csoportba sorolt gyermekeknél a műtét segítségével átlagosan három torokgyulladás előzhető meg a következő évben, ezek közül legalább az egyik legalább középsúlyos. Ennek ára a közvetlenül a műtét után jelentkező, előre jelezhető fájdalom.

Gyakori gyerekbetegség a mandulagyulladás


A kevésbé súlyos esetekben előfordulhat, hogy a torokgyulladás soha többé nem jelentkezik, ennek esélyét a mandulák eltávolítása csak mérsékelten csökkenti. Esetükben három helyett átlagosan csak két alkalommal jelentkezik a betegség a következő évben, de nekik is számolniuk kell a műtét utáni fájdalommal. Az "átlagos" páciens 22 nap helyett csak 17 napon érzett fájdalmat, azonban ebből 5-7 nap a műtét utáni időszakra esik.

A műtét hatása talán azért olyan csekély, mert sok beteg kezelés nélkül is jobban lesz. Az orvosnak mérlegelnie kell, milyen arányban felelősek a mandulák a torokgyulladás tüneteiért és várható-e javulás kezelés nélkül. Ugyanígy össze kell vetni a műtéttől várható előnyöket a kockázatokkal.

További fontos információk a mandulaműtétről. Az eredeti közleményt itt olvashatod el.

Ezek is hasznosak lesznek:
 • A mandula kivétele még a magaviseletet is javítja?
 • Csodatévő mandulaműtét?
 • Hízás a mandulaműtét után
 • Titokzatos csomók

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák

  Legkeresettebb címkék