Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mandulagyulladás

Szerző: Babaszoba.hu

2007. november 11. | Frissítve: 2016. május 15.

Forrás: Kismama magazin

Ismerős helyzet: a gyerek nehezen lélegzik, éjszaka kapkodva veszi a levegőt, a hallása is mintha rosszabb lenne. Ráadásul folyamatosan taknyos. Mi legyen a mandulával: kivenni, vagy hagyni? Mikor indokolt a műtét?

Ha túl nagy

A mandulák mérsékelt megnagyobbodása kisgyermekkorban, majd visszahúzódása tizenéves korban - természetes folyamat. Az egészséges torokmandula eltávolítása (tonsillectomia) csak azon ritka esetekben indokolt, ha a páros szerv annyira megnagyobbodik, hogy a két mandula középen összeér, és emiatt gátolja a légzést. A nehéz légzés miatt a gyerek rosszul alszik, nappal fáradt, ez az állapot pedig fejlődésbeli elmaradást okozhat.


Mandulagyulladás gyermeknél

Az orrmandula megnagyobbodása gyakrabban okoz gondot. Ez a szerv az orrgaratban helyezkedik el, normális esetben a torokba nézve nem is látható. Kisgyerekkorban amúgy is elég szűk a felső légutak átmérője, ezért a túl nagy orrmandula (adenoid vegetáció) hamar tüneteket okozhat, mert akadályozza az orrlégzést és a fül dobüregének szellőzését.

Az "adenoidos" gyerek arckifejezése jellegzetes: szája állandóan nyitva, arcizmai ernyedtek. A megnagyobbodott orrmandula halláscsökkenést is kiválthat, mivel elzárja a fülkürt nyílását, és a megváltozott nyomásviszonyok miatt a dobhártya mögött folyadék gyűlik össze. Ez a folyadék felülfertőződhet, ami heveny vagy krónikus középfülgyulladást okoz.

A rossz hallás gátolja a gyerek beszédfejlődését. Mivel az orr melléküregeinek szellőzése sem biztosított, gyakori az arcüreggyulladás, és a leszálló fertőzések visszatérő, nehezen gyógyítható mandulagyulladást, gégegyulladást, hörgőgyulladást is okozhatnak.

Ezekben az esetekben indokolt az orrmandula eltávolítása (adenotomia). A gégészek többsége lehetőség szerint megvárja a műtéttel az egyéves kort. Kisebb gyereknél csak elhúzódó fülfolyás esetén végzik el a műtétet, láztalan állapotban.
Az orrmandula eltávolítása általában jelentős javulást okoz. Gyakran előfordul, hogy elég csak az orrmandulát kivenni ahhoz, hogy a torokmandula-gyulladások ritkuljanak, sőt el is maradjanak, és a jelentősen megnagyobbodott torokmandula visszanyerje egészséges méretét.

Az orrmandulaműtét után ugyanis helyreáll az orrlégzés, az arcüregek és a középfül szellőzése, így csökken a "felülről érkező" fertőzések száma. Sok gégész ezért első lépésben a gyereket kevésbé megviselő orrmandulaműtétet végzi el, és csak akkor veszi ki a torokmandulákat is, ha az adenotomia nem váltja be a hozzá fűzött reményeket.

Mikor forduljunk fül-orr-gégész szakorvoshoz?

Ha a gyerek
 • szopás közben kattogó, cuppogó hangot hallat, gyakran kiengedi a mellet a szájából, hogy levegőt vegyen, bár nem náthás;
 • mindig szájon át lélegzik;
 • álmában horkol oldalt fekvéskor is, néha nem vesz levegőt, majd levegő után kapkod;
 • rosszul hall, rendszeresen visszakérdez, az újonnan tanult szavakat hibásan ejti;
 • dünnyögő hangon beszél;
 • gyakran küzd nehezen gyógyítható felső légúti betegséggel.


 • Ha túl gyakran beteg

  A mandulák a kórokozók elleni harc közben maguk is megbetegedhetnek: heveny vagy elhúzódó gyulladás léphet föl. A tüszős mandulagyulladás - amellett, hogy kellemetlen - komoly veszélyt is hordoz magában: ha Streptococcus baktérium okozta a bajt, reumás láz, vesegyulladás vagy más komoly gócbetegség is felléphet. Ha évente három-négy tüszős mandulagyulladáson is átesik a gyerek, és ez a helyzet nem változik az orrmandulaműtét után sem, indokolt a torokmandulák eltávolítása.

  Mindenképpen műteni kell, ha mandula környéki tályog alakul ki. Hároméves kor alatt csak különösen indokolt esetben veszik ki a torokmandulákat, van olyan orvos, aki lehetőség szerint hatéves korig vár.

  Műtét tályog miatt

  Egy nyári hétvégén az ötéves Bence fájlalni kezdte a fejét, torkát, lázas lett. Bágyadtsága mély alvásba csapott át. Próbálták ébresztgetni, de alig jártak sikerrel, csak nagyon kevés folyadékot tudtak belediktálni. Másnap hívtak hozzá orvost, aki gyulladt mandulákat talált, és a folyamatos alvás és folyadékvesztés miatt kórházba utalta. Infúzió és antibiotikumos kezelés segítségével hamar javult a fiúcska állapota. A mandulája is rendbe jött, de kiderült, hogy a fertőzés átterjedt a környéki szövetekre, és ott tályog alakult ki.

  A kórházi ápolás után hat héttel került sor a műtétre. Bár Bencének ez volt az első és egyetlen mandulagyulladása, nem lehetett elkerülni a beavatkozást. A mandulák mögötti tályog ugyanis védett helyzete miatt nem tud teljesen kiürülni, bármikor újra belobbanhat. Csak a műtét után van esély a teljes gyógyulásra.

  Hogyan zajlik a műtét?

  A gyerek három hét tünetmentesség után feküdhet be a kórházba, a vér- és vizeletvizsgálati eredmények birtokában. A műtét napján éhgyomorral kell érkezni. Berendezkedés után megvizsgálja az altatóorvos és a gégész, majd nyugtató hatású gyógyszert kap (orrcsepp, kúp vagy tabletta formájában). Ettől, aki szorong, megnyugszik, elálmosodik.

  Amikor a gyógyszer hat, a műtőben az altató orvos branült helyez az egyik vénába, hogy ne kelljen többször megszúrni a kis beteget - ezen át fogja kapni a gyógyszereket. Az altatás infúzióval és maszkon keresztül történik. A gégébe egy csövet (tubust) vezetnek be, ami biztosítja a légzést az altatás alatt is, és tökéletesen elzárja a légutakat a vér elől. Az orrmandulaműtét ma már nem "vakon" történik, mint régen. Az orvos speciális műszeren, az endoszkópon keresztül látja a mandula pontos kiterjedését, és ügyelni tud arra is, hogy ne sértse meg a fülkürt szájadékát.

  A mandulák eltávolítása után a műtőben várják meg az ébredésnek azt a fázisát, amíg a légzés újra mély és egyenletes lesz. Ekkor a kis beteg az ébredő szobába - vagy ha nincs ilyen, a kórterembe - kerül. A branülön át még ébredés után is kaphat fájdalomcsillapítót. A műtét napján folyadékot fogyaszthat, másnap már fagylaltot is ehet, és bármilyen pépes ételt, amit kíván.

  Torokmandulatűmét után a nyelés még sokáig fájdalmas lehet, ezért nyolc-tíz napig főleg pépes vagy könnyen péppé rágható étel fogyasztását javasolják. A legtöbb kórházból a műtét utáni második napon lehet hazamenni. Egy hét múlva ellenőrző vizsgálat szükséges. Óvodába, iskolába tíz nappal a műtét után mehet a csemete, de csak két hét múlva tornázhat, ugrándozhat kedvére. Orrmandulaműtét után három héttel hallásvizsgálatot szoktak végezni, hogy megállapítsák, szükség van-e további beavatkozásra.

  Mandulás kérdések

  - Hogyan készüljünk fel a műtétre?
  Beszéljünk róla már egy-két héttel a várható időpont előtt, de soha ne ijesztgessünk. Mondjuk el, hogy ébrenlétben semmi fájdalmas dolgot nem tesznek, műtét előtt pedig bátorság-orvosságot adnak. Iskoláskor előtt feltétlenül együtt feküdjünk be a kórházba. Fontos, hogy ébredéskor maradjon nyugodt a szülő, mert ha sír, a pánikhangulatot biztosan átragasztja a gyerekre.

  - A nagyobbik fiamat még nem altatták mandulaműtét közben, csak bódították. Úgy gyorsabb volt a műtét. Miért kell most altatni?
  Az altatás biztonságosabbá teszi a beavatkozást, időt enged a műtéti terület méretének pontos meghatározására, és megakadályozza, hogy vér juthasson a légutakba.

  - Hallottam róla, hogy ébredés után krupp-roham törhet a gyerekre. Ezt nem lehet valahogy elkerülni?
  Ez ritka szövődmény, akkor alakulhat ki, ha a tubus behelyezésekor megsérül a gége felszíne, és emiatt megdagad a nyálkahártya. Fontos, hogy hozzáértő, gyermekaltatásban járatos altatóorvos működjék közre a műtétben.

  - Miért nem lehet a műtét után hamarabb hazamenni?
  Az első napon nem ritka a vérzés és a hányás, amit csak kórházi körülmények között lehet biztonságosan kezelni. Gyerek mandulaműtéténél nem biztonságos az "egynapos sebészet".

  - Mit jelent, hogy "visszanőtt" a mandula?
  A műtéti területen visszamaradó nyirokelemek burjánzásba kezdenek, és új szövet alakul ki, ami épp úgy működik, mint az eredeti - és sajnos rendszerint ugyanazokat a tüneteket is okozza. A torokmandula tokban helyezkedik el, ezért könnyű teljes mértékben eltávolítani.

  Az orrmandulának viszont nincs tokja, könnyen bent maradhat néhány szaporodásra hajlamos darabka. Ennek esélye az endoszkóp használata óta kicsi. Minél idősebb a gyerek, annál kevésbé valószínű, hogy a mandula "visszanő". Előfordulhat, hogy a "visszanőtt" mandulát újra ki kell venni.

  - Miért veszik ki automatikusan az orrmandulát is, ha valójában csak a torokmandula eltávolítása indokolt?
  Ha a torokmandula eltűnik, az összes kórokozó az orrmandulára marad, ami szinte biztos, hogy az orrmandula megnagyobbodását, megbetegedését okozza majd. Az is igaz, hogy a torokmandula betegségekor többnyire az orrmandula is érintett, míg ez fordítva nem mindig van így.

  - Mit jelent a leleten olvasható AST és a CRP rövidítés?
  Az AST az antistreptolizin titer. A magas AST érték már átélt sorozatos Streptococcus fertőzésekre utal. A CRP-szint vizsgálata az éppen zajló bakteriális fertőzés kimutatására szolgál.

  - Mi a lehetséges veszélye az indokolatlan mandulaműtétnek?
  A mandula fontos szerepet játszik a kórokozók feltartóztatásában, legyőzésében. Előfordulhat, hogy mandulaműtét után annak a gyereknek, akinél eddig csak torokgyulladások, arcüreggyulladások fordultak elő, mandulaműtét után már leszálló fertőzésekkel: hörghuruttal és tüdőgyulladással is meg kell küzdenie.
  Szaktanácsadó: Dr. Réti Csaba, a Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának fül-orr-gégészeti osztályvezető főorvosa

  Természetes gyógymódok

  A Goebel-Glöckler-féle Nagy gyermekkalauzban a legtöbb egészségügyi problémáról a szokásostól eltérő megvilágításban olvashatunk. A mandulák fontosságáról, a szervezet védekezőrendszerében betöltött szerepükről cikkünk szaktanácsadójához, Dr. Réti Csabához hasonlóan vélekednek a szerzők. Bizonyos helyzetekben valóban elkerülhetetlen a műtéti megoldás. Érdemes fellapozni, mi áll benne a mandulagyulladások természetes kezelési módszereiről, hiszen ezek a lehetőségek manapság jószerével feledésbe merültek.

 • Napi három pohárka zsúrlófűtea kortyolgatva, esetleg mézzel ízesítve.


 • Gargarizálás zsályateával: Fél teáskanál szárított zsályalevelet 2,5 dl forrásban levő vízzel leöntünk. Tíz percig lefedve állni hagyjuk, majd leszűrve, lehűtve használjuk toroköblögetésre, óránként egy evőkanálnyi adagban. A teát le is szabad nyelni.


 • Mustárlisztes talppakolás naponta egyszer: Egy-két evőkanál frissen őrölt mustármagot sűrű szövésű zsebkendőbe kötünk. Az így keletkezett zsákocskát langyos vízzel alaposan megnedvesítjük, majd kinyomkodjuk. Úgy rögzítjük a gyerek talpára vastag zoknival, hogy a bőr és a mustármagok között csak egy réteg textil legyen. Akkor vegyük le a pakolást, ha égetni kezdi a bőrt, ez érzékenységtől függően 3-15 percig tarthat. A bőr kipirosodik. Utána dörzsöljük be növényi olajjal a talpacskát, majd húzzuk vissza rá a zoknit.


 • Citromos torokpakolás: Vágjunk karikákra egy vegyszerezetlen, tisztára mosott citromot. Rakosgassuk egymás mellé a karikákat egy hosszúkás textilkendőben, majd hajtsuk rá a hosszanti széleket. Nyomkodjuk meg jó alaposan, majd tekerjük sálszerűen a gyerek nyakára, és rögzítsük gyapjúsállal. A gerincoszlop tájékát hagyjuk szabadon! Ha a bőr viszketni kezd, vegyük le a borogatást. Ez általában húsz perc alatt következik be.


 • Kapcsolódó cikkeink:
 • Mandulagyulladás: műtéttel vagy anélkül?
 • Mandulaműtét gyermekkorban
 • Csodatévő mandulaműtét?

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Üdvözlünk a kisgyermekkorban! (X)

  Az utóbbi időben rengeteg "első" alkalmat ünnepeltetek. Az első lépések, az első szavak, az első önálló kanál használat és a babád első születésnapja. Gratulálunk - egyéves korban a babád hivatalosan már kisgyermek!

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék