Kisgyerek

Majomhimlő: hogyan hat a gyerekekre?

Az igaz, hogy főként felnőttek kapják el, de azért nem kizárólagosan.
2022. Június 13.
Amit a szülőknek tudniuk kell a majomhimlőről (fotó: Getty Images)

Az újabb fenyegető járvány, a majomhimlő leginkább szexuális úton terjed, a híradások szerint. Ez igaz is, ugyanakkor vannak más útjai is, így sajnos a gyerekek sincsenek teljes biztonságban: egyre több megbetegedésről hallani az ő korosztályukból is – a legutóbbi fertőzött például egy kaliforniai kisgyermek és egy más földrészről származó csecsemő. “A két esetnek nincs köze egymáshoz, a közegészségügyiek még vizsgálják, hogy az érintettek miként kapták el a fertőzést” – írja a CNN. Emellett Hollandiából is jelentették kiskorú megbetegedését.

Hogyan terjed?

A felfutás amúgy is látványos: egy hét alatt több ezerrel nő a fertőzöttek száma – többségük, mintegy nyolcvan százalékuk valóban szexuális úton betegedett meg. Innentől azonban az ő családtagjaik is veszélyeztetettnek számítanak.

Ami az egyéb fertőződési utakat jelenti, ott már kimondottan célcsoportot jelentenek a kicsik, hiszen sokszor ők kapják ajándékba azokat a kisállatokat, amelyek terjesztik a kórt. Ilyen a mókus, vagy az aranyhörcsög. Az első számú tanács tehát ez: ne most lepjük meg újabb házikedvenccel a gyerekeinket!

Mivel zoonózisról, vagyis állatról emberre is terjedő kórokozóról és betegségről van szó, fokozottan ügyelni kell erre.

Sajnos a majomhimlő szoros fizikai kontaktussal is terjed: ölelés, etetés során is átadhatjuk a piciknek, de a közösen használt törülköző, ágynemű, evőeszköz is hordozó lehet.

Mik a tünetei?

A lappangási idő 5-15 nap, de akár 2-3 hét is lehet. A tünetek pedig: fejfájás, izomfájdalom, kiütések, gyengeség. Kezdetben könnyen összetéveszthető megfázással vagy influenzával, de a kiütések már irányadók lehetnek.

Jelenleg sajnos nincs rá speciális kezelés, de a tüneteket lehet enyhíteni, és itt is fontos a fertőtlenítés.

Már tesztelik a majomhimlő elleni oltásokat is, de jelenleg ez még nem elérhető Európában. Ugyanakkor a magyar hatóságok ígérik, hogy amint lehetséges, beszerzik.

De mi is ez az egész, mióta ismerjük, és honnan került hozzánk?

Először az ötvenes évek végén észlelték laboratóriumi majmokon, de már a hetvenes években találtak fertőzött embert Afrikában. Arrafelé azóta is előfordul a kórokozója, ám mostanáig más földrészeken nem indult terjedésnek.

Most azonban az Egyesült Államok mellett Európában is ugrásszerűen nő az esetszám, Európában gyorsabban is terjed. Cikkünk készülése idején emelkedett húszezer fölé a megbetegedettek száma.

Ami hazánkat illeti: míg július elején csupán néhány betegről tudtak, két hét alatt már több mint harmincat diagnosztizáltak.

Annyiban kevésbé érezhetjük fenyegetőnek a kórt, hogy legalább távolról, például tüsszentéssel, mint a Covid, nem terjed.