Kisgyerek

Magyar retro újragondolva

A nagyi főztje - a régi emlékeket, a biztonságot, a családi ebédeket juttatják eszünkbe ezek az ételek. A régi családi recepteket úgy ajánljuk, hogy jóval egészségesebb alapanyagokból készüljenek el a szívünkhöz nőtt, lélekmelengető fogások.
2012. Június 21.

Felvilágosult túrógombóc aszalt sárgabarackos, mézes tejföllel

Hozzávalók a gombóchoz:

1/2 kiló túró (krémtúró, hagyományos túró vagy ricotta)

három tojás

két evőkanál méz (elhagyható)

egy vaníliarúd harmada

egy biocitrom héja, kevés leve

nyolc evőkanál teljes kiőrlésű gríz vagy kuszkusz

egy teáskanál só

a kéreghez:

tíz evőkanál hengerelt zab- vagy tönkölypehely

egy evőkanál őrölt fahéj

az öntethez:

6 deci natúr joghurt vagy tejföl

két-három evőkanál méz

húsz szem aszalt sárgabarack

Felvilágosult túrógombóc

Kevés sóval vizet forralok. A tojás sárgáját alaposan felverem a mézzel, belekeverem a túrót, kikaparom a vanília magjait, a rúd maradékát beledobom a forró vízbe, a magokat hozzákeverem a túrós masszához a citromhéjjal és kevés citromlével együtt. (A felaprított aszalt sárgabarackot belekeverhetem a gombóc tésztájába, vagy később az öntethez is adhatom.) A tojásfehérjét kemény habbá verem (pici sóval), és óvatosan beleforgatom a túrós-grízes (vagy kuszkuszos) keverékbe.

Nedves kézzel szilványi gombócokat formálok, és a bugyogó vízbe teszem. Akkor van kész, ha feljön a víz tetejére. Amíg fő, egy robotgépben a joghurtot (vagy tejfölt) a mézzel és a sárgabarackkal összedolgozom annyira, hogy a barack darabos maradjon. Egy másik edényben szinte porrá őrlöm a zab- vagy tönkölypelyhet, elkeverem a fahéjjal, majd egy száraz serpenyőben kicsit megpirítom.

A kész gombócokat lecsöpögtetem, beleforgatom a pirított pehelybe, tálra szedem, és végül nyakon öntöm a barackos joghurttal. Díszítésnek a megmaradt aszalt barackból csíkokat vágok rá, végül meghintem citromhéjjal.

Magyar retro újragondolva

Ezeket is próbáld ki: