Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Macskakarmolási betegség

Szerző: Babaszoba.hu

2007. november 11. | Frissítve: 2016. január 1.

Forrás: Kismama magazin

A macskakarmolási betegséget leggyakrabban a hematológusok, illetve a bel- és a bőrgyógyászok szokták megállapítani. A betegség fertőző, kórokozója sokáig kérdéses volt, a tudományos világ ma a Bartonella henselae nevű baktériumot teszi felelőssé érte.

Macskarmolási betegség


Maga a baktérium vagy a vele szemben termelődött ellenanyag minden második-harmadik, szabadon kijáró egészséges macska véréből kimutatható, így ezek az állatok a macskakarmolási betegség legvalószínűbb fertőzési forrásai. Ők maguk nem betegednek meg, és több hónapig, vagy akár évekig is hordozzák a baktériumot.
A fertőzés macskák között elsősorban a macskabolha révén, míg macskáról emberre az állat karmolása vagy harapása következtében terjed. Az emberi megbetegedések legnagyobb része a macskákkal való szoros kapcsolatra, illetve macskától származó bőrsérülésre vezethető vissza.

Elsősorban a négy és tíz év közötti gyerekek körében fordul elő. A macskák "veszélyessége" is különböző: a kölykök és a fiatal macskák, valamint a bolhával fertőzött állatok nagyobb szerepet játszanak a közvetítésben. A betegség ősszel, télen gyakoribb, mint az év többi részében. Legfőbb tünete az egy-három héten belül jelentkező, magától gyógyuló nyirokcsomó-duzzanat, esetleg enyhe láz, nyirokcsomó-gyulladás.

Nagyon ritkán, elsősorban immunkárosodott személyekben súlyosabb problémák is jelentkezhetnek. Ami a legfontosabb: a macskakarmolási betegség riasztó neve mögött egy önmagát korlátozó, jóindulatú kórforma áll, amely az esetek túlnyomó többségében magától is meggyógyul, és mint ilyen, nem indokolja, hogy ép immunrendszerű gyerekeinket megfosszuk a cicák - ésszerűen élvezett - társaságától.

Szaktanácsadó: Dr. Terényi Melinda állatorvos

További cikkek a macskákkal kapcsolatban:
 • Simogathatja-e a baba a macskát?
 • Allergia ellen tartsunk macskát vagy kutyát?
 • Terhesség: a macska menjen vagy maradjon?

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Tejtartalmú bébiétel a babának?! (X)

  A tejszármazékot tartalmazó bébiéteket, babadesszerteket bizalmatlanul fogadják a szülők. Természetesen laktózintolerancia vagy tehéntejfehérje-allergia esetén ezeket az ételeket kerülni kell.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék