Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Lerövidítheti az élettartamot a túl sok ülés

2016. április 14.

Forrás: Medipress

Brazil kutatók összesen 54 országból származó adatok elemzésével kimutatták, hogy a napi három óránál több ülés a bármilyen eredetű halálozások 3,8 százalékáért felelős.

Az American Journal of Preventive Medicine című szakfolyóirat online kiadásában megjelent tanulmány szerzői szerint az ülés napi három óránál rövidebb időre való korlátozása átlagosan 0,2 évvel hosszabbíthatja meg az emberek várható élettartamát.
A kutatás újabb bizonyítékkal támasztja alá azt, hogy a túl sok ülés káros az egészségre, és hogy még a rendszeres testmozgás sem elegendő ahhoz, hogy ellensúlyozzuk a tartós ülés kártékony hatásait.

A brazil kutatók azt vizsgálták, milyen hatást gyakorol az ülési idő lerövidítése a közepes-intenzív testmozgástól függetlenül. Kiderült, hogy már az üléssel töltött idő szerény, mindössze 10 százalékos csökkentése (például naponta 30 perccel kevesebb ülés) is azonnali kedvező hatást gyakorolhat.

Ne üldögéljetek annyit


"Merészebb változtatások, például 50 százalékos csökkentés vagy napi két órával kevesebb ülés legalább háromszor kevesebb halálozást okozna, mint a 10 százalékos csökkentés vagy napi 30 perccel kevesebb ülés" - mondta a kutatás vezetője, Leandro Rezende a Sao Pauló-i Orvosi Egyetem sajtótájékoztatóján.

A kutatók azonban azt is hozzátették, hogy a túl sok ülés veszélyeire utaló sokasodó bizonyítékok ellenére nagyon nehéz rávenni az embereket arra, hogy változtassanak. A túlzott mértékű ülés nagyon gyakori a mai társadalomban, amit a háztartási gépek, a hosszú ingázás a munkahelyekre, valamint az aktív életmódot nem támogató lakókörnyezetek csak még tovább súlyosbítanak.

Ezek is érdekelhetnek:
 • Túlságosan duci!
 • Az elhízott nők gyermekei nagyobb eséllyel lesznek elhízottak
 • Mozogj együtt a gyermekeddel - bye-bye mamaháj!
 • Állítsuk fel a gyereket a televízió elől!
 • Hozzászólások

  A kórházi lét olyan, mint egy lassított felvétel

  Sosem jön jókor, sosem vagy rá teljesen felkészülve. Gyerekkel kórházba kerülni mindig óriási kihívás, az anyai szív meghasadásával kombinálva. Nehéz napok ezek, amit egyszerűen túl kell élni a gyógyulás érdekében.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék