Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Lehetőleg ne gumivitamint adj a gyereknek

Szerző: Pataki Gabriella

2017. április 27.

Forrás: babaszoba.hu

Az édes, rágható, gumicukornak tűnő vitaminok nagyon népszerűek a gyerekek körében. Még mielőtt azonban te is ezeket választanád, szülőként jobb, ha tisztában vagy a termék negatívumaival is.

Nem biztos, hogy a gumivitamin a legjobb választás


A gumivitaminok nagyon jól néznek ki, színesek, illatosak, édesek - naná, hogy szeretik őket a gyerekek. Sőt, sok felnőtt is szívesebben rágcsál el egy gumivitamint a tabletta helyett. Csakhogy a gumivitaminoknak hátránya is van. A parents.com hívta fel a figyelmet arra, hogy a gumivitamin pusztán csak egy újabb, dollármilliókat hozó hatalmas biznisz.
Natalie Muth gyermekgyógyász szerint ezek a gumicukorhoz hasonlító vitaminok tele vannak cukorral, egy adagban akár egy teáskanálnyi cukor is lehet, ami hatalmas mennyiség. (A napi ajánlott cukormennyiség naponta maximum hat teáskanál.)
A gumivitaminok másik nagy csapdája a kinézetükben rejlik. Mivel úgy néznek ki, mint a gumicukor, színesek és édesek is, a gyerekek hajlamosak sokkal többet elrágcsálni belőlük, mint amennyi vitaminra valójában szükségük van. Ez főleg abban az esetben lehet káros, ha olyan gumivitamint kap a kisgyerek, ami vasat is tartalmaz, mert ebből csak nagyon kis mennyiséget igényel egy gyerek szervezete.
Mi van még? A gumivitaminok ragacsosak és rágósak, hozzátapadnak a fogakhoz, ezzel megnövelik a fogszuvasodás esélyét. Épp olyan, mintha rendes cukorkát vagy karamellát szopogatna a gyermekünk.
Az igazság az, hogy alapjában véve egyáltalán nincs szüksége a gyerekeknek plusz vitaminbevitelre, pláne nem ilyen gumivitamin formában. Ha kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozik a gyermekünk, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, elegendő vitaminhoz jut.
Persze vannak kivételek, a D-vitamin beviteléről kisgyerekkorban külön kell gondoskodni. Ha a gyermekünk vérszegény, akkor vaspótlásra is szüksége lehet. Ha tejmentes diétán van, akkor a kalciumbevitelre, ha vegán életmódot folytat, akkor pedig a B12-vitamin bevitelére kell extra módon odafigyelni. Multivitamint csak akkor érdemes a gyermekünknek adni, ha nincs étvágya vagy nagyon válogatós, nem fogyaszt semmilyen zöldséget és gyümölcsöt. De ha multivitamint adunk, kérjük ki a gyermekorvos véleményét, ő melyik terméket javasolja.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék