Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Lehet, hogy rövidlátó a gyerekem?

Szerző: Babaszoba.hu

2012. február 16. | Frissítve: 2016. február 23.

Forrás: babaszoba.hu

A kislányom gyakran közelebb megy a tévéhez, és firkáláskor is ráhajol a papírra. Lehet, hogy nem lát jól?

A "beélesítésben", fókuszálásban a szem apró izmainak is szerepük van. Ahhoz, hogy a különböző távolságra lévő tárgyakról egyaránt éles kép alakuljon ki az ideghártyán, a lencsének különböző mértékben kell megtörnie a fénysugarakat. Közelre nézésnél erősebben domborodik a lencse, távolra nézéskor ellaposodik - ezt az összehúzó-elernyesztő munkát végzik az apró izmok.

Tudtad, hogy minél fiatalabb a gyerek, annál közelebbre lát élesen?


Ideális esetben iskoláskorra már tökéletesen működnek, így a gyerek akkor is jól lát, amikor a táblára néz, és akkor is, amikor a füzete fölé hajol. Ennél korábban még nem működnek teljes képességükkel: minél fiatalabb a gyerek, annál közelebbre lát élesen.
Kérdés, hogy természetes, életkorhoz kapcsolódó állapotról van-e szó, vagy valóban rövidlátásról. Ez szemészeti vizsgálattal dönthető el. Ha a szülő megfigyelt egy jellegzetességet, érdemes a gyermekszemészeten jelentkezni a kétséggel - javasolja dr. Sényi Katalin gyermekszemész főorvos.

A növekedés intenzív szakaszában, hat-tíz éves kor körül ugyanis a szemlencse is nőni fog, ilyenkor alakulhat ki a valódi rövidlátás, vagy rosszabbodhat az addig nem kezelt probléma.

További cikkeink a témában:
 • Segítség! Szemüveges lesz a gyerek!
 • Türelmesen szoktassuk hozzá a szemüveghez!
 • Fénytörési hibák, szemüvegesség
 • Látod, milyen szép a világ?

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák

  Legkeresettebb címkék