Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Lehangoló adatok a kézmosási szokásainkról

Szerző: Babaszoba.hu

2020. május 5.

Forrás: MTI/babaszoba.hu

A szappanos, meleg vizes kézmosás hatékonyan véd a vírusok és baktériumok ellen. A férfiak 15, a nők 7 százaléka egyáltalán nem mos kezet. Pedig a bankjegyek 14 százaléka emberi ürülékkel szennyezett.

Ezért fontos helyesen kezet mosni (fotó: Getty Images)
A koronavírus-járvány ráirányította a figyelmet egy eddig is ismert tényre, amit azonban járványmentes időszakban hajlamosak vagyunk félvállról venni: miszerint az alapos kézmosás a baktériumok és vírusok elleni védekezésben elengedhetetlen.
(forrás: MTI)
Néhány ijesztő adat: 1 gramm emberi ürülék 10 millió vírust és 1 millió baktériumot tartalmazhat, s a bankjegyek 14, a bankkártyák 10 százaléka emberi ürülékkel szennyezett. Ha ezt figyelembe vesszük, még inkább felértékelődik a kézmosás fontossága. Ehhez képest a kézmosással kapcsolatos felmérés eredményei elég lehangolóak: amerikai és brit higiéniára, kézmosási szokásokra vonatkozó adatok szerint a férfiaknak csak 50, a nőknek 75 százaléka mos kezet szappannal. Ahhoz, hogy hatékony legyen a szappanos, meleg vizes kézmosás, 15-20 másodpercig kell tartania a procedúrának. Ehhez képest vécéhasználat után átlagosan csak 6 másodpercig mosunk kezet. 

Így kell jól kezet mosni

A hatékony kézmosáshoz nincs szükségünk másra, mint szappanra és meleg vízre. A kézmosás szükséges időtartama 20 másodperc, és térjünk ki a kézfej teljes területére.
Ezek a lépések szükségesek a helyes kézmosáshoz:
1. Tenyerünkben szétkenjük a szappant.
2. Megmossuk az ujjak között.
3. Majd a kézhát tisztítása következik.
4. Az ujjak hátsó részéről se feledkezzünk meg!
5. A hüvelyujjakat se hagyjuk ki, (integető mozdulattal mossuk meg).
6. Végül az életvonalakat tisztítsuk meg az ujjbegyeinkkel!
(forrás: who.int)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék