Kisgyerek

Lassan mindenkinek megérkezik a családi adóvisszatérítés

Csütörtöktől kezdett érkezni a családi adóvisszatérítés a bankszámlára azoknak, akik utalással kérték a kézbesítést.
2022. Február 14.
Érkezik a bankszámlákra a családi adóvisszatérítés (Fotó: Getty Images)

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő hétfő reggel a Facebookon jelentette be, hogy szerint addigra már majdnem minden családosnak meg kellett kapnia az adó-visszatérítését – írja a 24.hu. A portál szerint azonban ezt árnyalja az a tapasztalat, hogy szűkebb ismertségi körükben, a szerkesztőség érintett tagjai között sem kapta meg mindenki a pénzt, a Portfolio.hu pedig szavazásban kérdezte meg erről olvasóit, akik közül szintén többen jelezték, hogy vagy csak az egyiküknek érkezett meg a pénz, vagy egyikükhöz sem.

Mit tehet az, akinek még nem érkezett meg az utalás?

A 24.hu kapott olyan jelzést is, hogy hétfő délelőtt még nem volt a szülő számláján a pénz, azonban kora délutánra megérkezett, de olyanok is vannak, akik még mindig várják az szja-visszatérítést. Aki ilyen helyzetben van, az a következőket teheti:

  • akinél a NAV nem ismerhette az utaláshoz szükséges adatokat, és aki a VISSZADO-nyilatkozatot sem töltötte ki, az érvényesítheti az adó-visszatérítést az szja-bevallásban is
  • aki dolgozott és adózott is 2021-ben, kitöltötte a VISSZADO-nyilatkozatot, de ennek ellenére nem érkezett meg az szja-visszatérítése a február 14-i nap végéig, annak érdemes megkeresnie a NAV-ot, például a 1819-es infóvonalon, vagy a Kormányablakban is lehet érdeklődni a lehetséges problémáról – írja a portál a Pénzcentrum.hu alapján.

Növekedhet a kiskereskedelmi forgalom

Kiugró kiskereskedelmi forgalomra számít februárban az Országos Kereskedelmi Szövetség – írja az Infostart.hu. A portálnak Vámos György, a szövetség főtitkára nyilatkozott, aki szerint “ennek hátterében részint az egyszeri kormányzati juttatások állnak, részint a személyi jövedelemadó visszatérítése, részint a tizenharmadik havi nyugdíj, másik oldalról pedig a vállalkozások többségénél emelkednek a bérek, a kereseteket, különösen jelentős mértékben a minimálbér, valamint belép a 25 év alattiak személyi jövedelemadó kedvezménye”. A szakértő hozzátette, hogy elsősorban a nagyobb értékű tartós javak, műszaki cikkek, bútorok, ruházati termékek eladása lendülhet fel az egyszeri juttatások miatt.

A családi adóvisszatérítés kapcsán a hvg.hu korábban arról számolt be, hogy pénteken a reggeli órákban több bank online, illetve mobilfelülete is működésképtelenné vált az szja-visszatérítések miatt bekövetkezett, a szokásosnál jóval nagyobb lakossági terhelés miatt. “A K&H arról számolt be, hogy K&H e-bank és K&H mobilbank szolgáltatásaiban is átmenetileg kimaradások tapasztalhatóak. Az Erste George applikációja szintén hibát jelez, míg a CIB Bank szintén a mobilbanki szolgáltatásokban tapasztalható fennakadásokról tájékoztat. Az utóbbi pénzintézet mindezt a nagy terheléssel indokolta” – írja a portál.