Kisgyerek

Lábgörcsök és növekedési fájdalmak: nyújtással megelőzhető?

Meglepően sok gyereket érinthetnek az úgynevezett növekedési fájdalmak, melyek gyakran éjszaka jelentkeznek. Mit lehet ezekkel kezdeni?
2019. Június 29.
A gyerekek egyharmadát érintheti a növekedési fájdalom

Rögtön érdemes megjegyezni, hogy a növekedési fájdalom valójában nem a végtagok növekedését jelzi – bár az is igaz, hogy általában akkor múlik el teljesen, ha a gyermek eléri a teljes testmagasságát. A probléma meglehetősen gyakori, minden harmadik, 3 és 12 év közötti gyerek megtapasztalhatja legalább egyszer. A lábszárakban vagy combokban jelentkező fájdalom általában éjszaka jön elő, és annyira intenzív lehet, hogy megzavarja a gyereket a pihenésben. Reggelre azonban teljesen elmúlhat.

A növekedési fájdalom tünetei:

  • a vádliban, a térd környékén vagy a combok első részén megjelenő izomfájdalom (mindkét láb érintett)
  • késő este vagy éjszaka jelentkezik, reggelre elmúlik
  • a fájdalom mozgásra enyhülhet
  • a fájdalom megjelenése véletlenszerű, de hullámokban is jelentkezhet (pl. néhány hétig mindig éjjel, majd hosszabb ideig egyáltalán nem)

Nem lehet pontosan tudni, hogy mi okozza a növekedési fájdalmakat. A szakemberek szerint a megjelenésükben szerepet játszhat a kimerültség, a túlerőltetés, a stressz vagy az alacsony fájdalomküszöb is.

A növekedési fájdalom ellen megpróbálkozhatunk az óvatos masszírozással, a meleg borogatással vagy a gyógyszeres fájdalomcsillapítással, de a szakemberek szerint egy speciális nyújtó gyakorlatsorral akár meg is előzhetjük az éjszakai fájdalmakat!

A gyerek feküdjön a hasára, a sarkát húzza a fenekéhez (mi óvatosan tartsuk megfelelő pozícióban a lábát), majd emelje meg a combját egymás után többször is. Szintén hason fekve, a gyerek emelje meg a lábfejét úgy, hogy a térdét 90 fokban behajlítja. A lábfej legyen a vádlira merőleges. Óvatosan nyomjuk le a lábfejet, hogy a vádli izmai is megnyúljanak. Az utolsó gyakorlatnál a gyermek feküdjön a hátán, mi pedig emeljük meg a sarkát, hogy a combizmokat is megnyújtsuk.

A gyakorlatsort naponta kétszer érdemes elvégezni.

(Forrás: kidspot.com.au)

Ezt is érdemes elolvasni: