Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kullancs van a gyerekben, mit tegyek?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. június 21. | Frissítve: 2021. július 18.

Forrás: babaszoba.hu

Bármilyen kicsi is a gyerek, megtámadhatja a kullancs. Még csak nem is kell sűrű bozótosba tévednünk, a kullancscsípés a városban is megtörténhet. Mit tegyünk, ha kullancsot találtunk a gyerekben?

Kullancs van a gyerekben, mit tegyek?

Fontos, hogy kullancs szezon idején mindennap alaposan vizsgáljuk át a gyerek testét. Ha erdőben kirándultunk fokozottan figyeljünk, de ha kertes házban, játszótéren, a fűben sokat játszik a gyermek, akkor is vizsgáljuk át körültekintően naponta.
A legfontosabb, hogy ne pánikoljunk. Ha a gyermek azt érzi, hogy a szülő rémült, akkor ő is át fogja venni az ijedtséget.
Mivel kullancs szezon van, érdemes előre a házi patikánkba beszerezni gyógyszertárakban kapható rugós kullancscsipeszt vagy kullancs eltávolító kanalat. Teljesen felesleges azonnal orvoshoz rohanni, mi magunk is ki tudjuk szedni a kullancsot.
Nagyon fontos, hogy a közhiedelemmel ellentétben, nem szabad bekenni semmivel a csípést. Sem tejföllel, sem olajjal, sem semmi mással. Ugyanígy tilos nyomkodni, csavargatni, kapargatni. Ehelyett lassú, de határozott mozdulattal húzzuk ki a kullancsot. A potroh összenyomása nélkül próbáljuk meg eltávolítani az állatot. Ha a feje a bőr alatt marad, az maximum neki probléma, ezen felesleges aggódnunk, mert a kórokozók a gyomrában vannak. Ha a feje a bőr alatt maradna, akkor várjunk türelemmel, pár napon belül kilökődik magától.
Miután sikeresen túlvagyunk a kiszedésen, ne kenjük be semmivel a bőrt. Viszont jegyezzük fel a csípés dátumát és 5 hétig figyeljük a helyét. A bőrpír nagyságára, alakjára, kiterjedésére figyeljünk. Ha 5 centiméteresnél nagyobb folt jelentkezik, forduljunk orvoshoz, keressünk fel kullancsambulanciát.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hogyan őrizhetik meg a kismamák a bőr szépségét a várandósság alatt és után? (X)

A várandósság alatt gyakran előfordul, hogy a kötőszövet túlságosan megnyúlik (különösen a has, mellkas és a csípő tájékán), amely terhességi csíkok formájában láthatóvá válik.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék