Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kullancs-encephalitis elleni védőoltások

Szerző: Babaszoba.hu

2003. október 14. | Frissítve: 2017. március 30.

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu

A kullancs-encephalitis (encephalitis=agyvelőgyulladás) kórokozója a kullancs által terjesztett vírus.

1 éves korában már megkaphatja az oltást a baba

Miért van szükség kullancs-encephalitis elleni oltásra?

A vírus a kullancs csípése után néhány órával - amikor a kiszívott vért a kullancs már emészti, és az emésztett vért visszaöklendezi a sebbe - kerül a szervezetbe. A kórokozó a vérárammal jut az agyba. Bár a betegséget encephalitisnek nevezik, leggyakrabban savós agyhártyagyulladásként jelenik meg. A betegek döntő többsége 3-4 hét alatt maradványtünetek nélkül meggyógyul, de előfordulhat végleges izombénulás, nagyon ritkán halál is.
A kullancson kívül a vírust terjedhet beteg állatok (tehén, kecske) nyers tején keresztül is. Magyarországon a legtöbb fertőzött kullancs Zala, Somogy és Nógrád megyében található, de gyakoriak a Buda környéki hegyekben is.

Mit kell tudni az oltóanyagról?

A védőoltás szövetkultúrán, csirkeembrión (tojásban) szaporított, inaktivált vírust tartalmaz. Magyarországon több kullancs-encephalitis elleni oltás is kapható.
A vakcinákat hűtve, 2-8 fok között kell tárolni. Szinte azonos oltóvírust tartalmaznak. Mindkét fajtát 3 részletben kell beadni, a 2. oltást az első oltást követő 1-3 hónap múlva kell beadni, a 3. oltást pedig ezután 9-12 hónappal. Amit fontos tudni: az oltás nem véd a Lyme-kórtól.

Mik az ellenjavallatok, esetleges mellékhatások?

Nem szabad oltani akut lázas betegségben valamint az oltóanyag bármely alkotórészére ismert allergia, ill. tojás allergia esetén. Az oltás beadása az autoimmun- betegségek lefolyását ronthatja, ezét autoimmun-betegségben szenvedőkben valamint kismamáknak és szoptató anyáknak az oltás csak a haszon/kockázat mérlegelésével adható. Mellékhatásként lázat, rossz közérzetet, helyi reakciókat, levertséget, rossz közérzetet, izomfájdalmat, hányingert, hányást írtak le.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék