Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kruppos köhögés

Szerző: Babaszoba.hu

2016. november 8. | Frissítve: 2019. december 16.

Forrás: babaszoba.hu

A gyermekek mintegy öt százaléka kilenchónapos és négy és fél éves kora között hajlamos kruppra.

Kruppos köhögés

Többnyire vírusfertőzés váltja ki, de környezeti hatások, például nyirkos hideg időjárás, légszennyezés és dohányfüst is kedvez a gégefő e megbetegedésének, amelynek során a nyálkahártya gyulladásba jön és megduzzad. Csecsemőknél és kisgyermekeknél a gégefőrés még nagyon szűk. A nyálkahártya-duzzanat miatt még szűkebbé válik, és szélsőséges esetben elzáródással fenyeget: belélegzéskor légszomj és ugató köhögés a következménye. Csak nyolc-kilencéves korban válik a gégefő olyan tággá, hogy kruppos köhögés már nem fordul elő.

A krupp tünetei

Esténként vagy éjszakánként, néhány órás alvás után hirtelen légszomjjal járó éles, ugató köhögés lép fel, hangos, ziháló belégzéssel (stridor). A gyermek felébred, légszomjat érez, és megijed. Néhány nappal korábban többnyire könnyű meghűlés jelei mutatkoztak.
Leggyakoribb tünetek:
- Alvásból felébresztő ugató köhögés
- Légszomj
- A levegő erősen hallható beszívása
- Félelem
Kruppos köhögésre duzzanat és légszomj ellen ne asztmasprayt adj, hanem inhalációs cseppeket.

Kell-e orvoshoz vinni a gyereket?

Mindenképpen lép kapcsolatba az orvossal az első kruppos rohamkor. Azonnal orvost vagy az ügyeletet kell hívni, ha a későbbi rohamok során a légszomj kezelés hatására sem javul, mert fennáll a fulladás veszélye!

Krupp: mi történik az orvosnál?

- Inhalációs cseppeket és kortizon-kúpot ad a duzzanat és a légszomj elmulasztására. Ha nincs javulás, kórházba kell vinni a gyermeket.
- Az első krupproham után az orvos köhögéscsillapító kúpot, inhalációs cseppeket és kortizon-kúpot rendel, hogy a tünetek újbóli jelentkezésekor célzottan segíthess.

Mit tehetsz te, ha kruppos rohama van a gyereknek?

Mindenekelőtt őrizd meg nyugalmad! A fürdőszobában zárt ablak mellett folyass a kádba forró vizet, lehetőleg a zuhanyrózsával. Amíg a víz folyik, vedd karodba a gyermekedet, nyugtasd meg, bugyoláld takaróba, és vidd friss levegőre (nyitott ablak, erkély), télen is (a hideg levegő duzzanatcsökkentő hatású). Ezután menj vissza vele a fürdőszobába, hogy belélegezhesse a párás levegőt. Itass vele sok folyadékot.
Adj gyermekednek epinephrin hatóanyagú inhalációs cseppeket (szájon át), valamint az orvos által rendelt kortizon-kúpot. Kúpot és cseppeket utazáskor is mindig vigyél magatokkal. Ha a légszomj az epinephrin és a kortizon hatására sem javul, azonnal hívd az ügyeletes orvost! Az orvos megérkezéséig szükség esetén lélegeztesd szájon át a gyermekedet.
Homeopátia: kiegészítésképpen segítenek a Spongia D5 és Sambucus D6 cseppek a hurutoldásban, valamint az Apis mellifica D6 cseppek a nyálkahártya-duzzanat lelohasztásában. Akut roham esetén 5-5 cseppet adj a három gyógyszerből felváltva, ötperces időközönként, amíg javulást nem tapasztalsz.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék