Kisgyerek

Kötődő nevelés kontra napirend

A szülő alkalmazkodjon a gyerekhez, vagy a baba kövessen fix napirendet? Mindkét irányzatnak vannak előnyei, hátrányai.
2012. Augusztus 01.

Korábbi cikkünkben sorra vettük az aktuális, ám kicsit vitatott nevelési elvet, zárásképpen most pedig nézzük a két legerősebb irányzatot!

Kötődő nevelés

Mindet úgy kell csinálni, ahogy a babának a legjobb, vallja ez a módszer, és követői szerint amint az újszülött kibújik, körülötte forog a világ. A részletekkel persze nincs baj, az igény szerinti szoptatás, az együtt alvás és a gyerek folyamatos szeretgetése teljesen rendben van.

Ám a gyakorlati megvalósítás már nem mindenkinél megy zökkenők nélkül. Egy szót se szól a módszer arról, mi van, ha a kicsi többedikként jön a világra, és a tesónak is lennének igényeik. Vagy mi lesz apával, ha mindig a gyerek irányít? És mi van, ha anya kimerül az egész napos igénybevételtől? Amiről a módszer követői ritkán szólnak, az az egyensúly, amit muszáj megtartani.

Ne féljünk hát időnként segítséget kérni, és tudatosan figyeljünk arra, hogy a mi igényeink is ki legyenek elégítve, különben a végeredmény egy kimerült anya és egy elkényeztetett gyerek lesz, aki a csecsemőkorból kinőve is elvárja, hogy körülötte forogjon a világ.

Táblázat szerinti nevelés

A babák szeretik az állandóságot és a napirendet, biztonságot ad nekik, ha mindig minden ugyanakkor és ugyanúgy zajlik. A legtöbb szülő kezdetben nagyon ellenkezik, amikor ezt meghallja, különösen ha ő maga sem volt korábban annyira összeszedett, vagy ha a napirend szótól azonnal a szigorúan háromóránként etetett, a köztes időben pedig éhesen zokogó babák képe jelenik meg a fejében.

A gyerekeknek biztonságot ad, ha mindig ugyanakkor eszik, fürdik vagy alszik

Ám a valóság ebben az esetben is egy kicsit árnyaltabb. Amikor bölcsibe, oviba kerül a gyerek, a legtöbb anya döbbenten tapasztalja, mennyivel nyugodtabb lesz az életük attól az egyszerű ténytől, hogy mindig ugyanakkor zajlik a fektetés, ébresztés, etetés. Mert a gyerekek tényleg szeretik az állandóságot. Miért ne adnák hát meg nekik ezt a kezdetektől? – mondja ez az irányzat.

Tévedés, hogy a szülőnek kell alkalmazkodni a gyerek igényeihez – olyan napirendet kell kialakítani, amely a szülőnek kényelmes, és ehhez kell igazítani a gyerek életét. Mert nem olyan butaság a háromóránkénti etetés és a külön szobában altatás, sok gyerek amúgy is ezt követeli meg. És miért ellenkeznénk, ha ez mindenkinek jó?

Kapcsolódó írásaink: