Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Koronavírus: az ovikkal, bölcsikkel mi lesz?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. március 12.

Forrás: Qubit.hu/24.hu

A régió országaiban sorra bezárják az iskolákat, óvodákat. Magyarországon egyelőre nem, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ezt nem jól tesszük.

Koronavírus: az ovikkal, bölcsikkel mi lesz? (fotó: Getty Images)
Magyarországon kívül csak Szerbia és Montenegró nem vezetett be iskolaszünetet. A régió több országában pedig az óvodák, bölcsődék is bezártak a koronavírus fertőzés miatt. A Qubit.hu szedte össze, hogy a közép-kelet-európai régió országaiban hogy alakult eddig az iskola-, óvoda bezárás:
 • Albánia: március 9-én, az első két koronavírusos eset regisztrálása után egyből bejelentették, hogy két hétig bezárnak minden iskolát.
 • Ausztria: március 11-én jelentették be, hogy a középiskolák hétfőtől húsvétig bezárnak, és a diákok távoktatásban részesülnek, az általános iskolákban pedig megadják a lehetőséget a diákok otthon maradására. Ausztriában ekkor 246 esetet regisztráltak, haláleset nem történt.
 • Bosznia-Hercegovina: a boszniai Szerb Köztársaságban március 10-én, négy regisztrált eset után döntöttek úgy, hogy a régió összes általános és középiskoláját bezárják március 30-ig.
 • Bulgária: március 11-én, 6 regisztrált koronavírusos eset után jelentették be, hogy a fertőzöttek lakóhelyén 14 napig szüneteltetni kell az iskolák és óvodák látogatását.
 • Csehország: március 10-én, 40 fertőzött után jelentették be, hogy szerdától határozatlan időre felfüggesztik az oktatást az általános és középiskolákban, valamint az állami egyetemeken.
 • Észak-Macedónia: március 10-én, 7 fertőzött után két hétre bezárták az ország összes iskoláját.
 • Horvátország: március 12-én, 19 fertőzött regisztrálása után rendelték el az Olaszországhoz legközelebb lévő isztriai iskolák bezárását péntektől.
 • Lengyelország: március 11-én, 26 eset után jelentették be, hogy hétfőtől az összes iskolát bezárják.
 • Moldova: március 11-én, 3 regisztrált eset után jelentették be, hogy szerdától számítva két hétre bezárják az óvodákat, iskolákat és felsőoktatási intézményeket.
 • Románia: március 10-től március 22-ig függesztették fel a tanítást az óvodákban és iskolákban, 17 fertőzött regisztrálása után.
 • Szlovákia: március 10-től az összes óvodát és általános iskolát bezárták Pozsonyban, több középiskola mellett.
 • Szlovénia: március 12-én, 57 regisztrált eset után bejelentették, hogy határozatlan időre az ország összes iskolájában szünetel a tanítás.
 • Ukrajna: március 11-én elrendelték, hogy három hétre zárjon be az összes iskola.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közleményében azt írja, hogy szerintük be kellene zárni a nevelési-oktatási intézményeket, mivel "a nyilvános adatok szerint igaz, hogy az átlagos kontaktok alapján a fertőzés valószínűsége 8 %-os, de a családon belül és zárt csoportokon belül ennek akár hatszorosa lehet a fertőzés veszélye. Bár a fiatal korosztály megbetegedési rátája szerencsére alacsony, észrevétlen vírushordozóként azonban nagy veszélyt jelenthetnek a vírus terjedése szempontjából."
A Nemzeti Népegészségügyi Központ közben 18 pontból álló listát tett közzé a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében a bölcsődések és az óvodások gondozói és szülei, valamint a szociális intézményekben lakók számára.
Az NNK felhívja a figyelmet, hogy az új koronavírus-fertőzés tünete: láz, száraz köhögés, légzési nehézség, lappangási ideje legfeljebb 2-12 nap, átlagosan 5-6 nap. A fertőzés emberről emberre jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal, direkt vagy indirekt kontaktussal történik, amely zárt térben gyorsabban megtörténhet, ezért fontos, hogy fokozottan figyeljünk a személyi higiénére és a helyiségek gyakori szellőztetésére.
A megelőzés legfontosabb módja a gyakori szappanos kézmosás. Ehhez ajánlott a fertőtlenítő hatású folyékony szappan, mert ennek alkalmazásával egy fázisban végezhető el a kéztisztítás és a kézfertőtlenítés.
A legkisebbeknek is meg kell tanítani, hogy papírzsebkendőbe köhögjenek, a használt zsebkendőt pedig ki kell dobni.
Az intézmények vezetőinek gondoskodniuk kell a közösségi térbe kihelyezett, érintés nélkül használható alkoholos kézfertőtlenítőszer-adagolókról, és ezek használatára meg kell tanítani a gyerekeket is.
Kiemelten fontos, hogy a legkisebbek és a legidősebbek intézményeiben is napjában többször fertőtlenítsék azokat a felületeket, amelyeket kézzel gyakran érintenek (ilyenek például az ajtókilincsek, korlátok, villanykapcsolók). Ezeknek a felületeknek a fertőtlenítésére az alkohol bázisú gyorsfertőtlenítők, illetve a fertőtlenítő kendők alkalmazhatóak.
Ha egy gyereknél vagy gondozottnál légúti fertőzés tüneteit észlelik, akkor haladéktalanul el kell őt különíteni, egyúttal értesíteni kell az intézmény orvosát, aki az előírt és általa ismert eljárásrend szerint dönt a további teendőkről.
Ha az intézményben fertőzöttet azonosítanak, akkor a közösség zárt jellege miatt fennáll a dolgozók és a többi gondozott fertőződésének kockázata is, ezért a járványügyi vizsgálat rájuk is kiterjed.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék