Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Koronavírus: a nem tökéletes védelem is valami

Szerző: Babaszoba.hu

2020. április 1.

Forrás: napi.hu

Bár a WHO szerint egészséges embereknek fölösleges maszkot hordaniuk, egy kutató másként gondolja.

Koronavírus: a nem tökéletes védelem is valami (fotó: Getty Images)
Még mindig megoszlanak a vélemények, hogy hordjunk vagy ne hordjunk maszkot. Van-e értelme annak, ha nem a legjobb FFP3-as védőmaszkot hordunk, hanem mondjuk házit.
A maszkoknál a helyes viselés is nagyon fontos, íme egy videó arról, hogyan kell felvenni és levenni jól a szájmaszkot (viselés közben és levételkor nem szabad az archoz nyúlni és alá, legalább 60 fokon kell kimosni minden viselés után).
A WHO szerint tehát hogy nincs arra bizonyíték, hogy a maszk viselése potenciális haszonnal járna a lakosság számára. Sőt, néhány bizonyíték éppen az ellenkezőjét mutatja a helytelen használat vagy illeszkedés miatt - mondta Mike Ryan, a WHO ügyvezető igazgatója a szervezet genfi sajtótájékoztatóján, amit a napi. hu írt meg.
A WHO azt javasolja, hogy aki fertőzöttet ápol, az hordjon maszkot addig, amig vele egy szobában tartózkodik.
A fenti érvelés mögött nagy valószínűséggel készlethiány állhat.
Sui Huang, az Institute for Systems Biology professzora szerint azonban egyáltalán nem rossz ötlet a maszkviselés, még akkor sem, ha azok nem FFP3-as maszkok.
A szakember szerint a legutóbbi kutatások arra utalnak, hogy a koronavírus szervezetbe jutása főként nem a levegőben lebegő kis részecskékhez kötve történik, hanem inkább nagyobb, köhögés vagy tüsszentés által létrejött cseppekkel. Vagyis a szakember szerint van értelme még a házilag készített maszkok viselésének is.
Huang szerint attól, hogy egy maszk nem jelent 100 százalékos védelmet, még nem jelenti azt, hogy semmi értelme nem lenne a hordásának.
A cseppek, amelyek a fertőzést továbbadhatják, két nagy kategóriában sorolhatók a méretük alapján: vannak a 10 mikrométer alatti méretű részecskék, amelyek kategóriáját az egyszerűség kedvéért "aeroszoloknak" nevez. Ezeket kilégzés vagy a szél is repítheti és akár a szobákon, termeken keresztül is utazhatnak. Az FFP2 arcmaszkok tudják kiszűrni z ilyen részecskék 95 százalékát, erre a sebészi maszkok nem alkalmasak.
És vannak a nagyobb, 10 mikrométer feletti részecskék, a "permetcseppek", amelyek köhögéssel vagy tüsszentéssel kerülhetnek a levegőbe. A köhögéssel és tüsszentéssel kikerülő cseppek akár 50 m/s-os, illetve 10 m/s-os sebességgel is kilőhetnek a környezetbe és akár 6 méter távolságba is eljuthatnak. Vagyis a hatóságok által javasolt 1,5-2 méteres távolságnak így nem sok értelme van, kivéve, ha van az emberen maszk.
A szakember érvelése szerint tehát még a részleges biztonságot nyújtó maszkok is többet jelentenek a semminél.
Itt pedig egy érdekes kísérlet a maszkviselésről szappanbuborékokkal:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék