Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Korkülönbség: legalább két év legyen a testvérek közt

Szerző: Babaszoba.hu

2011. november 24. | Frissítve: 2021. január 5.

Forrás: Medipress- babaszoba.hu

Legalábbis erre jutottak a kutatók, amikor azt vizsgálták, hogyan hat a korkülönbség a testvérek értelmi fejlődésére, tanulási képességeire.

Mennyi az ideális, minimális korkülönbség?

Elég sokféle tényező befolyásolja, hogy a szülők mekkora korkülönbséget tartanak ideálisnak születendő gyerekeik közt: számít a fizetett anyasági szabadság hossza, az anya munkahelyének hozzáállása, a család anyagi helyzete, a szülők elképzelései a család ideális méretéről, a szülők életkora, a segítő családtagok és így tovább, mindenki hozzátehetné a maga szempontjait.
Gyakran úgy gondolkodnak a szülők, hogy a kis korkülönbség elősegíti, hogy együtt játsszanak a tesók. Talán az élet is könnyebb úgy velük, ha hasonló programokon érzik jól magukat, hasonló dolgokkal játszanak. A szülők is viszonylag rövid idő alatt túlesnek gyerekeik fizikailag is fárasztó kisgyerekkorán. Mások meg pont ezt szeretnék jobban kiélvezni: arra a "luxusra" vágynak, hogy energiáikat minél inkább a kicsi babának szentelhessék.
Az ideális korkülönbség mértékét a kutatások során többnyire egészségügyi tényezőkkel összefüggésben szokták vizsgálni: például úgy, hogy a következő terhesség szempontjából mennyi az ideális szünet, a feltöltődési idő. Ehhez képest jelent újdonságot az a kutatás, amely az értelmi fejlődésre gyakorolt hatást vizsgálta.
Ha két év is eltelik két gyermek születése között, a születendő picinek sokkal jobbak lesznek a tanulási képességei, mintha azonnal a testvére után születne meg - állítják a Notre Dame Egyetem kutatói.
Jobban fog olvasni, és a matematikával sem lesz annyi baja a gyereknek, ha két évvel a testvére után jön a világra. A kutatók az 1979-es amerikai National Longitudinal Survey of Youth (NLSY79) egy 12 686, tizennégy-és huszonkét év közötti fiatalon alapuló reprezentatív felmérés adatait használták. A kutatók célja az volt, hogy azonosítsák a korkülönbség ok-okozati hatásait.
"Az eredményeink arra utalnak, hogy ha az újabb baba nem rögtön, hanem legalább két év múlva érkezik, a fiatalabb testvérre már nagyobb figyelmet tudnak fordítani a szülők és a tanulmányi eredményei is jobbak lesznek. A szülők mindig meglepődnek, hogy van egy ideális idő, ami jó, ha eltelik két gyermek vállalása között, pedig ez valóban számít" - nyilatkozta Kasey Buckles, a kutatás vezetője az egyetem sajtóközleményében.
A testvérek közötti ideális korkülönbséget már sok korábbi tanulmány is vizsgálta, azok azonban csak a születési súlyra és a csecsemőhalandóságra tértek ki.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék