Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Komoly veszélyt jelent a gyerekekre a por?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. szeptember 20.

Forrás: babaszoba.hu

Egy kutatás szerint súlyos egészségügyi problémák alakulhatnak ki a portól, amelyben akár mérgező vegyi anyagokat is találni.

A Washingtoni Egyetem kutatása kimutatta, hogy a porban számos olyan mérgező vegyi anyag van, amelyek következtében súlyos egészségügyi problémák is kialakulhatnak. A gyerekek és a csecsemők különösen veszélyeztetettek - gondoljunk csak bele, amikor például a földön kúsznak-másznak!
A Medical News Today cikke szerint olyan ftalátokat (szerves vegyületeket) találtak a kutatók a porban, amelyek jellemzően a háztartási tisztítószerekben, csomagolóanyagokban találhatóak meg. Az elemzéshez Amerika különböző részeiből gyűjtöttek port a tudósok, hogy megállapítsák, milyen mérgező vegyi anyagokat találni benne a leggyakrabban.
A fentebb említett ftalátok azonban elsöprő mennyiségben voltak jelen a porban a többi vegyi anyaghoz képest. Az eredmények azt sugallják, hogy az emberek, különösen a gyerekek napi szinten vannak kitéve a ftalátok okozta veszélyeknek.
A potenciálisan mérgező vegyi anyagok először a levegőbe kerülnek, majd porként rátelepszenek a bútorokra, a padlóra. Az emberek pedig így könnyen belélegzik őket, kisebb mennyiségben pedig még a bőrön keresztül is felszívódhatnak.

A csecsemők és a kisgyerekek pedig azért vannak nagyobb veszélyben, mert ők sokat játszanak a padlón, a kezüket vagy a játékaikat a szájukba veszik, nem törődve azzal, azok mennyire porosak.
A kutatócsoport tagjai olyan mérgező anyagot is találtak a porban, ami kifejezetten rákkeltő, és bútorokban, illetve egyéb háztartási cikkekben is megtalálható.
Az egészségügyi kockázatok közé sorolták a tudósok a hormonzavart, az alacsony IQ-t, illetve a légzési problémákat is.
A valódi változás és a megelőzés viszont már a fogyasztói társadalom felelőssége lenne, hogy a piacon olyan termékek legyenek elérhetőek, amelyeknek nincsenek ennyire káros összetevőik.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék