Kisgyerek

Köhögő, taknyos gyerekek a közösségben – Meddig maradjon otthon a gyerek?

Gyakori kérdés, hogy mikor mehet újra közösségbe a gyerekünk, ha náthás, megfázott vagy köhög. Mit tehetünk otthon a gyógyulásért?
2022. Február 21.
Köhögő, taknyos gyerekek a közösségben - Meddig maradjon otthon a gyerek? (fotó: Getty Images)

Amikor egy kisgyerek közösségbe kerül, arra számíthatunk, hogy szinte többet lesz otthon, mint a bölcsődében, óvodában. A szülőknek természetesen megterhelő, sőt, sokszor egyenesen megoldhatatlan feladat, hogy 2-3 hetente otthon maradjanak a beteg gyermekükkel. Ugyanakkor azt sem szeretné egyetlen szülő sem, hogy a gyermeke azért legyen állandóan beteg, mert mindig van a közösségben egy-két beteg gyerek. A kérdés így sokszor az: mikor mehet-e közösségbe a náthás gyermek?

Nátha, megfázás – mitől beteg a gyerek?

Teljesen természetes, hogy az őszi-téli időszakban a kisgyerekek sokszor náthásak, akár évente 8-12 alkalommal is. Sokan hiszik azt, hogy a megfázás a hideg miatt van, a nem megfelelő öltözettől vagy attól, hogy túl hosszú időt töltünk a szabadban, a hideg levegőn. Ezzel szemben az igazság az, hogy nem a hidegtől leszünk betegek, hanem attól, hogy a legyengült immunrendszert megtámadta egy vírus vagy baktérium. Tehát nem önmagában a hideg idő okozza a betegséget, mindig szükséges hozzá valamilyen kórokozó.

Az immunrendszer is érik

Az is igaz ugyanakkor, hogy a hideg idő hozzájárul a kórokozók gyorsabb terjedéséhez, ahogy az is, hogy a stressz vagy a zárt térben töltött sok idő is vezethet ahhoz, hogy legyengül a szervezet védekezőképessége. A közösségbe járó gyermekekre mindkettő jellemző: sok időt töltenek a meleg, sokszor zsúfolt óvodában, és bizony a közösségbe kerülés, a bölcsődébe, óvodába járás fárasztó – figyelni, alkalmazkodni kell, ami miatt a gyerekek időről-időre elfáradnak. Gyakran tapasztalhatjuk meg, hogy éppen akkor lesznek betegek, amikor kimerültek.Egy másik oka annak, hogy a gyerekek sokszor betegek, hogy a gyermek immunrendszerének érése hosszú folyamat, ami nagyjából 10-12 éves korra fejeződik be. Ennek a folyamatnak sok fontos eleme van, kezdve a táplálkozástól, az egészséges bélflóra kialakulásán át, a különféle betegségekkel való megküzdésig.A közösségbe kerülő kisgyermek hirtelen sok kórokozóval találkozik, olyanokkal, amelyeket addig nem ismert. Ez az oka annak, hogy a bölcsődés, óvodás évek alatt gyakori a hiányzás és szinte egyik betegségből a másikba esik a gyermekünk, majdhogynem állandóan folyik az orra, köhög. Ez a folyamat egészen az iskolás korig is eltarthat, ekkortól jóval ritkábban lesznek betegek a gyerekek.

Meddig maradjon otthon a náthás gyerek?

Mindenképpen maradjon otthon a gyermekünk akkor, ha lázas, köhög, sokat folyik az orra, tüsszög, fáj a füle. De akkor is jó lenne otthon tartani a náthás gyermeket, ha levert, fáradt, pihenésre, csöndre van szüksége. Sokszor elég 2-3 nap otthoni pihenés és máris visszatérhet a közösségbe, sőt jobbat is teszünk azzal, ha már az első jeleknél megpróbáljuk visszafordítani a folyamatot. A nátha gyógyulási ideje 3-7 nap, de akár két hétig is eltarthat a gyógyulás. Sok minden múlik azon, hogyan kúráljuk a kis beteget otthon.Ugyanakkor jó, ha azzal is tisztában vagyunk, hogy a náthás tünetek megjelenése előtt már napokkal fertőz a gyermekünk.Ha megoldható, akkor természetesen jó, ha mindaddig otthon tartjuk a gyereket, amíg teljesen meggyógyul, de ha nincs láza, nem bágyadt, nem fáradt, de naponta néhányszor még ki kell fújnia az orrát, akkor nyugodtan visszamehet a közösségbe.

És most a járványhelyzetben?

A járványhelyzet egy kicsit felülírta a szokásainkat az élet minden területén, így abban is, hogy mennyi ideig tartsuk otthon az orrfolyós gyerekünket. Jelenleg elmondható, hogy a bágyadt, gyenge, rossz közérzetű, lázas, köhögős, torok-, fül-, hasfájós, hasmenéses gyerekek mindenképpen maradjanak otthon és a szülők telefonáljanak a gyermek háziorvosnak, aki el tudja dönteni, hogy mi a teendő.

Otthoni gyógymódok náthára

Az otthoni ápolásban kiemelt szerepe van a kisgyermeknél a gondoskodásnak és a megfelelő körülmények biztosításának. Ha a náthás megbetegedést időben elcsípjük, akkor ritkán alakul ki komolyabb szövődmény.A szülői gondoskodás, babusgatás, mesélés, nyugodt, csendes környezet megteremtése mellett fontos a fizikai támogatás is. Meleg teával, levessel pótolhatjuk a folyadékot, borogatásokkal, kenőcsökkel, gyógynövény sziruppal csillapíthatjuk a köhögést. Rövid, könnyed sétára nyugodtan elmehetünk, ha nincs magas láza a gyermeknek és ő is szívesen mozogna kicsit. Biztosítsunk megfelelő páratartalmat a lakásban. Próbáljuk meg kiiktatni vagy legalább csökkenteni a képernyő előtt töltött időt, inkább olvassunk mesét, ezzel is elősegítve a nyugodt gyógyulás feltételeit.