Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Köhögő gyerek: aggódjunk vagy várjunk míg elmúlik? (X)

2019. február 6.

Forrás: babaszoba.hu

A köhögés egy hasznos reflex, melyet legtöbbször vírusfertőzés okoz, a gyulladt légutakat "takarítja ki" így a szervezet.

A kicsik immunrendszere, főleg közösségbe kerülés után, folyamatosan tanul alkalmazkodni a környezethez, így egy gyerek többször, akár 6-7 alkalommal is lehet náthás, köhögős egy szezon alatt. Új kiscsoportosoknál az óvónéni immunrendszere is tanul.
Ha egyszerű náthavírus, vagy influenzavírus van a háttérben, a kicsiknek pihenésre, sok folyadékra, ölelésre és mesemondásra van szüksége. A mese harmóniát és egyensúlyt teremt a gyerekekben, és ebben az állapotban jobban gyógyulnak.
A vírusfertőzés okozta betegségnél a köhögés általában nem az egyetlen tünet, ilyenkor a gyereknek folyhat vagy dugulhat az orra, ingerlékeny, nyűgös, étvágytalan, esetleg lázas is lehet. A hurutos köhögést nem kell csillapítani, mert a visszamaradó váladék további fertőzéshez vezethet. Nyákoldó, köptető hatású készítményekkel segíthetjük a váladék ürülését.
Hagyományos gyógyszeres kezelést kis gyerekeknél csak orvosi tanácsra kezdj el.
Az antibiotikumok nem alkalmasak vírusfertőzések kezelésére, és óvatosan kell bánni az orrcseppekkel is! Mindig olvasd el a betegtájékoztatót! A lázat az elfogadott szakmai ajánlások szerint csak akkor kell csillapítani, ha a gyerek közérzete rossz, vagy 38 fok fölé emelkedik.  A láz a legjobb segítő a vírusok elleni harcban!

Mit adhatsz a kicsinek otthon, hogyan segíthetsz?

Házi praktikák

Egy évesnél idősebb gyerekek (kisebbnek a méz nem javasolt) a mézes-citromos-gyömbéres meleg limonádét is szívesen isszák, a méz bevonja a nyálkahártyát, és csökkenti a köhögés ingerét. A Salvus-vizes hideg párologtatás is jót tesz a gyulladt légutaknak.
 
Két éves kor felett adhatsz Stodal szirupot, mely 10 homeopátiás hatóanyagot tartalmaz és száraz és hurutos köhögés esetén is hasznos lehet.

Tünetek, amikor mindenképpen vidd el orvoshoz a kicsit:
  • Ha a köhögés nehézlégzéssel párosul
  • Ha a csecsemő láza 38 fok fölé megy (általában nincs aggodalomra ok, de a csecsemők kevés tünetet produkálnak, a láznak egyéb oka is lehet)
  • Ha a gyerek nehezen nyel
  • Ha a köhögés nem javul egy hét alatt sem, és sárgás, zöldes váladékot köhög fel a kicsi
  • Ha a köhögés este, lefekvés után sokkal rosszabb, hosszú időn keresztül (több hónap), ez refluxra is utalhat
 

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Köhögő gyerek: aggódjunk vagy várjunk míg elmúlik? (X)

A köhögés egy hasznos reflex, melyet legtöbbször vírusfertőzés okoz, a gyulladt légutakat "takarítja ki" így a szervezet.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék