Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Klasszikus csirkepörkölt kicsit másképp

Szerző: Babaszoba.hu

2012. június 28. | Frissítve: 2017. december 4.

Forrás: babaszoba.hu

Érdemes kicsit változtatni a régi recepteken és új, egészséges hozzávalókkal feldobni a nagy kedvenceket.

Csirkepörkölt joghurttal, újhullámos uborkasalátával és kuszkusszal

Csirkepörkölt joghurttal, újhullámos uborkasalátával és kuszkusszal

Hozzávalók a pörkölthöz:
egy egész tanyasi csirke + szív és máj
három evőkanál olívaolaj
egy nagy fej vöröshagyma
két púpos evőkanál őrölt édes pirospaprika
egy paprika vagy fél kápia
1 deci víz
egy nagy paradicsom
egy púpos teáskanál adalékmentes ételízesítő
egy púpos evőkanál só

az uborkasalátához:
egy kígyóuborka
egy teáskanál só
1/2 deci olívaolaj
két evőkanál almaecet vagy citromlé
két gerezd fokhagyma
egy evőkanál méz
1/2 deci víz
köretnek kuszkusz (van teljes kiőrlésű biokuszkusz)
joghurt
díszítésnek kápiakockák, petrezselyem és frissen őrölt bors


 


Az olajat melegíteni kezdem, közben felaprítom a hagymát, és pár perc alatt puhára dinsztelem. Közben szétbontom a csirkét alsó és felső combokra, szárnyakra, a mellet négy-, a hátat kétfelé vágom. Ha megpuhult a hagyma, hozzáadom az őrölt paprikát, és azonnal felöntöm 1 deci vízzel, hogy oda ne kapjon. Négybe vágva beledobom az alapba a paprikát, a paradicsomot, hozzákeverem az ételízesítőt és a sót. (Ha bírjuk az erőset, akkor egy kevés csípős őrölt paprikával is megbolondíthatjuk a pörköltalapot.)
A csirkedarabokat újra megmosom, és a belsőségek kivételével jól beleforgatom a pörköltalapba. Ezután már csak annyi dolgom van vele, hogy lefedem, kis lángon párolom a húst nagyjából egy órán át, közben néhányszor átforgatom.

Amíg puhul a csirke, elkészítem az uborkasalátát. Ehhez az uborkát vékonyra gyalulom, nagy keverőtálba teszem, megsózom, és hagyom, hogy levet eresszen. Közben az olajból, az ecetből vagy citromból, a mézből, a vízből és a lereszelt fokhagymából elkészítem az öntetet, és összeforgatom az uborkával. Amíg a pörkölt megfő, a salátát lefedve hűtőbe teszem, hogy összeérjenek az ízei.

Tíz perccel a főzés idejének lejárta előtt hozzáadom a pörkölthöz a szívet és a májat (mi szeretjük, de természetesen nem kötelező), és vizet forralok a kuszkuszhoz. Ennyi pörkölthöz nagyjából negyed kiló kuszkuszt szórok egy tálba egy teáskanál sóval elkeverve, erre annyi vizet öntök, hogy egy ujjnyira ellepje, majd lefedem. A kuszkusz két perc alatt magába szívja a vizet, és már tálalhatom is a lakomát.



További cikkeink csirkés ételek témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék