Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kiterjesztik a chipsadót - több népszerű termék drágább lesz júliustól

Szerző: Babaszoba.hu

2022. június 23.

Forrás: nlc.hu/Blikk

Új termékcsoportok kerülnek a chipsadó hatálya alá, többek között a müzli is.

Kiterjesztik a chipsadót, több termék erősen drágul júliustól (Fotó: Getty Images)
A június 4-én megjelent, az extraprofitadókról szóló kormányrendeletben a korábban bejelentett különadók részletszabályaiban szerepel az is, hogy a kormány július 1-jétől megemeli a népegészségügyitermékadó-köteles (neta) termékek adómértékét, és számos új termékcsoportra kiterjeszti annak hatályát - írja a Blikk nyomán az nlc.hu.
Szük Balázs, a PwC Magyarország adótanácsadó vezető menedzsere a Szabad Európának elmondta: "A mostani jogszabályváltozás alapján az érintett termékkörökben minden olyan termék adóköteles lesz, amely hozzáadott cukrot tartalmaz, vagyis bármilyen mennyiségű hozzáadott cukortartalom esetén netát kell fizetni."
Eredetileg a magas só- és cukortartalmú ételek megadóztatására vezették be a netát, aminek a hatályát bizonyos határértékek átlépéséhez kötötték. Így például az üdítőknél ez 100 milliliterenként 8 gramm volt, de most megszűnik az ilyen határértékek egy része, ezért például adókötelessé válik a hozzáadott cukrot tartalmazó összes üdítő.
Szük szerint új fejlemény, hogy a cukor és édesítőszer minden kombinációját lefedte a jogalkotó - ezért most már adókötelezetté váltak azok a  gyártók, amelyek korábban a cukrot édesítőszerrel pótolták a termékek receptúrájában.
Az új kategóriák között lesz a csemege és az előrecsomagolt édes, sós tészta, mint például a müzlik és a gabonapelyhek, a kandírozott gyümölcsök, a gyümölcspépek, a tészták közül például a töltött tészták.
A népegészségügyi termékadó bevezetésekor a netatörvény deklarálta, hogy a cukor és a só egészségtelen.
De ahogy Szük elmondta: "Továbbra is igaz ugyanakkor, hogy nem minden cukor- és sótartalmú termékre vonatkozik a jogszabály. Például a cukrozott tejtermékek, a Túró Rudi, a kakaó, a joghurt cukrot, a felvágottak sót tartalmaznak, egyik termékkör sem adóköteles". De önmagában nem adóköteles a só és a cukor sem.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Üdvözlünk a kisgyermekkorban! (X)

Az utóbbi időben rengeteg "első" alkalmat ünnepeltetek. Az első lépések, az első szavak, az első önálló kanál használat és a babád első születésnapja. Gratulálunk - egyéves korban a babád hivatalosan már kisgyermek!

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék